29 jun 2007

xsl het includen van een andere xsl

Met xsl is het mogelijk een andere xsl te includen. Dit is erg mooi als je bijvoorbeeld in de geinclude xsl allemaal generieke functies hebt staan.
Dit weekend een voorbeeld met het url decoden/encoden van een string.

JAXB java en xml

In de huidige development van applicaties kun en wil je niet meer om xml als datasource heen.
Veelvuldig is bijvoorbeeld het gebruik van xml als dataopslag, en het tonen van de data regelen we dan met xsl(t).

Nu ben ik geen grote liefhebber van xsl, maar dat is een ander verhaal. Dit verhaal gaat over xml en wat doe je er dan mee in de verscheidene backend processen.

In mijn geval maak ik gebruik van Java in de verschillende backend processen. Wat is dan het meest praktische om met de xml data te kunnen werken?

Natuurlijk kun je met de standaard Dom of SAX parser door de xml heen en de verschillende waarden uit de xml gebruiken. Je kan zelfs, om het jezelf makkelijker te maken, XPath gebruiken om snel bij de verschillende data te komen. Na het verwerken van de data moet je dan weer de nieuwe waarden in de xml opslaan en klaar ben je.

Een andere mogelijkheid is gebruik maken van xml binding. Omdat xml qua structuur heel veel overeenkomt met objecten in een programmeer taal zou het mooi zijn als je de xml zou kunnen transformeren naar objecten. Nog mooier zou het zijn als dit proces ook vice versa zou werken.
Bovenstaande noemen we xml binding.

Voor Java zijn er verschillend xml binding mogelijkheden maar ik kwam uit op JAXB van Sun.
(Java Architecture for Xml Binding ). De oudere versies zijn opensource met een licentie die het toestaat het vrijelijk te gebruiken in je eigen software.

Omdat ik op Domino 7.02 werk en dus een jvm 1.4 tot mijn beschikking heb, heb ik gekozen voor JAXB versie 1.6.

Na het downloaden en installeren ( het is een Class bestand die je met java -cp kunt installeren ) krijg je een geinstalleerde JAXB omgeving op je machine. In de bin dir van deze software staan een aantal .bat programma's die je in staat stellen snel met JAXB aan de slag te gaan.

De werkwijze is als volgt:
Zorg ervoor dat je een schema van je xml hebt ( xsd ). Als je die niet hebt dan kunnen programma's als
OxYgen of XmlSpy je daar heel goed bij ondersteunen. Mijn voorkeur ligt trouwens bij OxyGen vanwege de, in mijn beleving, betere userinterface. Met behulp van deze programma's kun je je xml bestand converteren naar xsd. Kijk nog wel even handmatig naar de xsd en controleer de minOcc en maxOcc attributen van alle elementen. Zorg er ook voor dat de beschrijving van de elementen op dezelfde chronologische volgorde plaatsvind als in de xml.

Waarom nu xsd en geen dtd? Voor ons als domino developers zou dat makkelijker zijn omdat domino alle domino xml beschrijft in dtd's. De JAXB site schrijft hier hetvolgende over:




Why W3C XML Schema Language?
The W3C XML Schema Language is not the only schema language. In fact, the XML specification describes document-type definitions (DTDs) as the way to express a schema. In addition, pre-release versions of the JAXB Reference Implementation worked only with DTDs -- that is, not with schemas written in the XML Schema Language. However, the XML Schema Language is much richer than DTDs. For example, schemas written in the XML Schema Language can describe structural relationships and data types that can't be expressed (or can't easily be expressed) in DTDs. There are tools available to convert DTDs to the W3C XML Schema Language, so if you have DTD-based schemas that you used with an earlier version of the JAXB Reference Implementation, you can use these tools to convert the schemas to XML Schema Language.




Ok, xsd dus en nu we deze hebben kunnen we verder in het proces om onze applicatie JAXB compliant te maken. De truc is nu Java classes te genereren vanuit deze xsd. Het xjc.bat bestand in de bin directory gaat je hier bij helpen. Als je in een commandbox de volgende commandline invoert "xjc.bat -p " zal het programma een directory structuur voor je aanmaken met daarin alle benodigde classes.



In eclipse kun je vervolgens deze directory importeren in je java project. Wel heeft eclipse dan nog een aantal jar bestanden nodig om de geimporteerde code te kunnen compileren. Deze jar bestanden kun je vinden in de lib directory van JAXB en zijn:


  • jax-qname.jar,

  • namespace.jar,

  • relaxngDatatype.jar

  • jaxb-api.jar

  • jaxb-impl.jar

  • jaxb-libs.jar

  • jaxb-xjc.jar

Het onderstaaande schema geeft de bovenstaande stappen schematisch weer:





Nu we alles in eclipse hebben zitten kunnen we gaan werken met de javaclasses. Dit doen we via de meegeleverde JAXB Api. De eerste stap is het unmarshallen( i= het inlezen van de xml in java objecten ). Met deze objecten kun je aan de slag. Properties kun je wijzigen data kun je aanpassen en als je klaar bent kun je de objecten marshallen ( = terugschrijven naar xml ).

Al met al een krachtige manier om met xml te werken binnen domino.

25 jun 2007

Neef

M'n favoriete neefje:-)
WILMER!

Posted by Picasa

Herstel

Morgen wordt de Opel Astra weer gemaakt. Beetje uitdeuken, schuren, spuiten en klaar.

Donderdag mogen we hem weer halen! En dat alles voor 250 Euries!

Koopje.

Moeder en zoon

Geweldige foto van Gerdien en Rob.
Hij wordt groot!


Posted by Picasa

Frusti

De hele dag bezig geweest met het schrijven van een recursieve javascript functie. Om een of andere reden blijft het maar mis gaan.
ARGGGGGGGHHHHHHHHHHHHHHHH!!!

Nou ja, morgen is er weer een dag.

Ameland

Afgelopen weekend is Gerdien met de jongens naar Ameland geweest. Ze hebben het ontzettend naar hun zin gehad. Ik ook. Ik was alleen thuis gebleven en heb wat kleine klusjes gedaan en heb wat gewerkt.

Hieronder een aantal foto's





Posted by Picasa

19 jun 2007

Proud daddy

De jongens hebben hun rapporten vandaag gekregen.

Jee, wat kun je als pappa toch trots zijn. Ze doen het goed op school. Hopen dat het zo blijft!

Rob



Jeroen
Posted by Picasa

Schade

Het is nu officieel. Vrouwen kunnen niet rijden!!!!
Nogmaal: VROUWEN KUNNEN NIET RIJDEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

We hebben net 3 maand een nieuwe auto. Een hele nette Opel Astra waar we erg blij mee zijn.
Gerdien presteerde het vandaag echter om weer tegen een paaltje aan te rijden!
Hetzelfde paaltje waar ze een poos geleden ook al tegen aangereden is, maar dan met de oude auto.

Hieronder de aangerichte schade:-(





Posted by Picasa

18 jun 2007

Guus Meeuwis

Gisteren was het concert van Guus Meeuwis in het PSV stadion.
Erg leuk en we hebben geboft met het weer. Een leuk detail was dat ik tijdens het concert m'n neefje belde om te laten horen dat we bij Guus zaten, bleek dat hij er ook zat :-)
Hieronder een foto impressie.

Bert en annelies waren mee

Gerdien had het naar haar zin.









10 jun 2007

Zondag

Het is al weer zondag. De jongens zitten, zoals het te doen gebruikelijk is, weer op de bank cartoons te kijken.


Nog een half uurtje en dan ga ik mijn wekelijkse workout doen. Squashen met Bert, de buurman.

Voor de rest van de dag hebben we helemaal nix gepland! Een verschil met de laatste weken.

Gisteren was het de opendag van e-office. e-office is mijn vorige werkgever waar ik sinds een paar maand weg ben. Ze zijn verhuisd en gisteren konden oudwerknemers een kijkje nemen in het nieuwe gebouw.
Het is prachtig geworden! Een mooi nieuw pand in Houten en met heel veel gevoel ingericht. Veel licht en ruimte en een hoog gehalte aan innovatie wat er rond dwaalt. Ik was er erg van gecharmeerd, dus: GEFELICITEERD JONGENS.

Het was ook leuk oude collega's gesproken te hebben. Een leuke en zinnige dag.

7 jun 2007

Esmee Denters

Ik ben al lange tijd helemaal gek van het internet. De mogelijkheden voor communiceren, informatie voorziening, schaalverkleining van deze wereld etc, zijn geweldig. Nu is er weer een reden bijgekomen. Esmee Denters, groot geworden in 9 maand via YouTube, gaat het helemaal maken en dat doet ze via YouTube!!!!!!!!!!!!!!

Wat een geweldig medium dat internet en natuurlijk: wat een geweldige vonds dat YouTube.

Esmee gaat het maken en dat gaat ze doen samen met Justin Timberlake.

HEFTIG!!!

Kaakchirurg

Twee maand geleden brak er een stuk van mijn kies. Aanvankelijk bleef ik zonder klachten.
Een maand later echter kreeg ik vreselijke kiespijn. Pijn die ik maar met moeite wist te onderdrukken met Brufen.
Dit heeft een paar dagen geduurd en toen brak er nog een stukje van de kies af.
Nadien was de pijn gelukkig verdwenen.

Vanochtend moest ik naar de tandarts. deze wist me te melden dat de kies er in het ziekenhuis uitgetrokken moet worden:-(
Dus: 4 Juli ben ik de gelukkige. Naar het ziekenhuis en trekken maar. Arghhhhhhh.

Hieronder een röntgenfoto van de kies. De rode cirkel geeft aan om welke kies het gaat, de groene cirkel geeft het afgebroken stuk aan.


Posted by Picasa

Javascript ChangeListener ( IE only )

Bij het gebruik van AJAX voor het vullen van DOM objecten met data, is het vaak handig om genotificeerd te worden op het moment dat de content van een DOM object gewijzigd is. Aan de hand van deze wijziging kunnen er dan weer andere functies afgaan die iets met de gewijzigde data kunnen doen.

Standaard is het bovenstaande niet mogelijk omdat er geen event afgaat op het DOM object op het moment dat de content wijzigt.

Voor dit doel heb ik een ChangeListener geschreven die van alle geregistreerde DOM objecten monitored of de content gewijzigd is. Als dit zo is dan word een callBack functie aangeroepen die het event kan afhandelen:


/**************************************************************************************************
Implemented a custom change event listener.
Reason for this is that on change of the content of the HTMLResults we have to act.
Action is doing an investigation of the html and if there is a script tag, evaluate the inside of the script.
This enables us to mimic a dbLookup in a view.
ChangeListener is generic, and just needs registering DOM objects with a callback function
***************************************************************************************************/
var ChangeListener =
{
registered: [],
register: function(objDom,callback)
{
objDom.contentlength = objDom.innerHTML.length;
objDom.checkchange = function()
{
if(this.contentlength!=this.innerHTML.length){
this.contentlength=this.innerHTML.length;
ChangeListener.notify(this);
}
};
var element ={
obj: objDom,
callback: callback
};
this.registered.push( element);
},
monitor: function()
{
var loop = setInterval( function()
{
for(var i=0;iChangeListener.registered[i].obj.checkchange();
}
},10);
},
notify: function(obj)
{
for(var i=0;ithis.registered[i].callback(this.registered[i].obj);
}
}
}
};
//start monitoring changes
ChangeListener.monitor();

6 jun 2007

Regel en wetgeving in nederland

Ik loop me al een hele tijd te ergeren aan de betutteling van de overheid in Nederland.
Overal zijn regeltjes voor en op de uitzonderingen van de regels hebben weer nieuwe regels.

Een en ander komt voort uit een overtuiging dat er maar een goede manier is om onze samenleving in te richten. Allemaal leuk, aardig en waarschijnlijk met goede bedoelingen gedaan, maar het is dodelijk voor het eigen initiatief, innovatie en zelfsturing.

Gisteren was Paul Frissen op de tv, hij is Hoogleraar bestuurskunde. Hij verwoorde bovenstaande op een schitterende wijze en brak een lans voor de ontregeling van nederland.

Hieronder een artikel van zijn hand:


Paul Frissen is hoogleraar Bestuurskunde aan de School voor Politiek en Bestuur aan de Universiteit van Tilburg, decaan van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB) en lid van het adviesorgaan Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling. Daarnaast is hij ook actief als zelfstandig bestuurskundig adviseur.

Frissen heeft diverse boeken en artikelen op zijn naam. Zijn huidige verbindende thema’s zijn sturing, ICT, postmodernisering, multiculturaliteit en esthetica.

In dit interview breekt Frissen een lans om de overregulering van Nederland een halt toe te roepen en meer ruimte te geven aan de mystiek door te focussen op innovatie, vakmanschap en inspiratie.

De mythe van de maakbare samenleving
Nederland is volgens Frissen een dolgedraaide functionele rationaliteit. Met allerlei instituties, systemen, rituelen en mythes vertellen de politici en beleidsmakers elkaar dat Nederland op orde is. Het is nog niet ideaal, maar met hard werken, investeringen en nog meer controle op de output, krijgen we die ideale samenleving voor elkaar. Frissen: ”Wanneer een antropoloog ons zou bestuderen als een vreemd volk dan zou die concluderen dat er iets behoorlijk mis is in onze samenleving. Deze is dermate aan het ritualiseren dat daarmee op een latent niveau wordt aangegeven dat we de grip kwijt zijn. Omdat we dat totaal niet kunnen verdragen gaan we overreguleren en overcontroleren.” Planning en control zijn de leidend in organisaties. Ieder kwartaal leggen beursgenoteerde ondernemingen in boeken van 150 pagina’s of meer uit waarom de voornemens niet geheel gehaald zijn. Zij beloven het volgende kwartaal nog meer hun best te doen en maken 2x zo dikke boeken met nog meer goede voornemens. Frissen: “Er wordt een bizarre hoeveelheid informatie gegenereerd, ook nog eens gestimuleerd door ICT, die weer helemaal terug is bij de systeemontwerpers en de controleurs, en weg bij de creatievelingen”

Er worden gevangenissen van regels gebouwd
Frissen ziet bij de overheid zowel een sterke tendens naar meer centralisatie als een tendens naar decentralisatie. De kaders die gevormd worden bij veel decentralisaties zijn echter dermate beknellend en hard dat het eigenlijk een soort centralisaties zijn. Daar zitten volgens Frissen interessante combinaties bij van klassieke repressie en moderne preventie. Onder het mom van ‘het goede leven’, ‘je gezondheid’, ‘voor je eigen bestwil’, worden nieuwe gevangenissen van regels gebouwd. Vanaf het hielprikje bij de geboorte wordt een elektronisch dossier aangelegd met allerlei nuttige informatie over de gezondheid, maar ook andere informatie over mogelijke criminele aanleg. En als die er is, dan wordt ingegrepen.

In Nederland worden op allerlei beleidsterreinen panoptica gemaakt. Dat gebeurt door een combinatie van ICT, wetenschappelijke kennis en vooruitzichten en patriarchaal denken, vanuit de beste bedoelingen - ‘wij weten wat een goede burger is’ - en dat maakt het zo ingewikkeld, aldus Frissen. Die panoptica uitten zich in opvoedprogramma’s en inburgeringcursussen: de wereld als een dorp in tegenstelling tot de gevaarlijke stad. Frissen: “Daarvoor hebben we het grote stedenbeleid, zodat de stad weer een dorp kan worden.”

Het is een combinatie van een fictief beeld op controle en effectieve controle. Maar het is effectiever dan Frissen verwachtte. Hij merkt dat bij lezingen in het land, waar hij met veel ironie dat beeld van fictieve controle probeert te bestrijden. Hij ziet dat ondermeer door het opwekken van terrorismedreiging, maar ook door de dreiging van mogelijke ziektevirussen. Allerlei wetenschappers en politici gebruiken die mogelijke dreigingen op hun beurt voor de bevestiging van hun verhaal en roepen op tot meer controle en preventie. Frissen vindt het in dit geval frappant dat binnen politie en justitie hierover veel genuanceerdere beelden leven.

Geen transparantie maar mystiek
In plaats van die dreiging en het alles willen regelen en controleren moeten we volgens Frissen op zoek gaan naar andere beelden die te maken hebben met betovering. In plaats van transparantie en doorzichtigheid moet er meer ruimte komen voor mysterie, verwarring en het zelfcreërend vermogen in de samenleving. De toegenomen assertiviteit en emancipatie heeft als keerzijde dat de maatschappij veel agressiever en heftiger is geworden. Frissen wil er ook geen utopisch verhaal over vertellen: “Het is niet zo dat wanneer je je anders gaat gedragen dat het dan beter wordt. Dat maakt het ook zo ingewikkeld.”

Bij veel mensen bestaat een existentiële angst en een fundamentele onzekerheid over de toekomst van onze samenleving. Het vermogen om daar een positieve draai aan te geven, om die onzekerheid als iets plezierigs te zien, als een voorwaarde voor verandering en innovatie, is tamelijk afwezig.

Het innovatieplatform zal die verandering ook niet brengen volgens Frissen: “Het merendeel van de leden, allerlei bobo’s uit het bedrijfsleven, politiek en wetenschap’, heeft juist carrière gemaakt in het vernietigen van innovaties door het instandhouden van allerlei stalinistische complexen om alle innovatieve medewerkers onder controle te houden.”

Frissen: “Als je kijkt naar de gezondheidszorg, daar was veel ontregeling, vrijheid en innovatie nodig. Het officiële beleid brengt dat ook, maar de praktijk van het beleid doet radicaal het omgekeerde. De ziekenhuizen moeten onder het mom van marktwerking hun kostenstructuren openbaar maken.Terwijl in het private bedrijfsleven de kostenstructuren zo’n beetje staatsgeheim zijn.” In de visie van Frissen zullen daarom alle innovaties in de ziekenhuizen gaan sneuvelen, want die kosten geld. Ziekenhuizen zullen verworden tot productiefabrieken. Frissen: “Transparantie is niet hetzelfde als innovatie.”


Waar zit de Betovering
De betovering zit in het opnieuw waarderen van vakmanschap en ambachtelijkheid, maar dan niet in de klassieke (gilde)vorm met oogkleppen op voor nieuwe ontwikkelingen. Betoveren door mensen die verrassende dingen doen en inspirerende nieuwe aanpakken ontwikkelen. Betoveren door de vitaliteit en het organiserend vermogen terug te brengen op alle terreinen. Dat je het idee en vertrouwen krijgt dat je het zelf kunt doen. Dat de aanpak ook op 1000 plaatsen 1000 keer verschillend is. En dat niemand hoeft uit te leggen dat het in Maastricht of in Groningen anders wordt aangepakt, maar wanneer het op dezelfde manier gebeurt dat er dan iets uitgelegd moet worden!

De betovering maakt dingen onbeheersbaar, oncontroleerbaar en onbegrijpelijk en dat is voor Frissen ook het mooie. Daar zit de voorwaarde voor innovatie en niet in plannen maken en beleid. Innovatie is mensen hun gang laten gaan, een paar nobele wilden hebben rondlopen in je organisatie, en die ook koesteren.

Frissen: “Ik zit in een Raad van Toezicht van een ziekenhuis en daar is altijd de klacht dat de specialisten de mooiste en duurste dingen willen hebben. Ik zeg altijd dat we ons pas zorgen moeten maken wanneer dat niet meer het geval is, dat hoort bij professionals dat ze het beste van het beste willen hebben.”

De relatie tussen de professional en zijn klant is in essentie een mysterieuze en niet een gekende of transparante. Niemand wil als hij naar een driesterren restaurant gaat vraaggestuurd behandeld worden, maar volstrekt aanbodgestuurd. Mensen willen zich laten betoveren in een restaurant, theater, bioscoop... Ook het publieke domein, waar Frissen actief is, hoort volgens hem in belangrijke mate geïnspireerd te worden door die betovering en niet door voorspelbaarheid, routinematigheid, zekerheid etc. Frissen: “Het meeste prestige zit in de betovering en de schoonheid van verschillende ongelijkheid.”

Frissen wil geen goeroe zijn, maar een verhalenverteller, en daarin best wel uitleggen hoe mal een aantal zaken zijn. Hij wil voorkomen dat hij al te zeer overtuigd lijkt van het gelijk van zijn eigen verhaal. Hij weet niet hoe de toekomst gaat worden, die ontstaat per toeval. Je kunt daarin wel slimme en domme dingen doen. Door interessante constellaties van mensen bijeen te brengen, door institutionele belemmeringen op te ruimen, door consequent te zijn in eigen gedrag hoe je in organisaties opereert en hoe je leiding geeft. Je kunt aanzetten geven voor de toekomst, maar hoe dat er vervolgens uit gaat zien is onduidelijk. In de publieke wereld ziet hij vooral veel institutionele belemmeringen: hiërarchie-dominante organisatiemodellen waarbij democratische controle vooral verticaal wordt geïnterpreteerd. De overheid wordt gezien als grote oplossingsmachine. Overal waar Frissen komt is hij bezig om dat beeld af te breken.

In het huidige politieke paradigma is eigen verantwoordelijkheid het toverwoord. Deze visie heeft echter twee manco’s. De burger wordt gezien als een kiezende consument, terwijl die veel meer is. Daarnaast zegt de overheid met allerlei maatregelen dat de burger wel met die verantwoordelijkheid moet doen zij daarvoor bedacht heeft. Frissen: “Als je eigen verantwoordelijkheid hebt, dan moet je ook het recht hebben om dingen fundamenteel anders aan te pakken, op een manier die anderen niet leuk vinden. Voor beleid betekent dat je vooral gaat ont-regelen. Het ont-regelen is echt nodig, want in onze samenleving hebben we veel afhankelijkheden gecreëerd.”

Er is behoefte aan bescheiden bestuurders
Om de ont-regeling te organiseren heb je politici en bestuurders nodig die goed zijn in de terugtocht, aldus Frissen. Politici en bestuurders die op een ambitieuze manier bescheiden zijn. Die het feit dat ze gekozen zijn niet gebruiken als een vrijbrief voor het doordrukken van hun eigen opvattingen. Die hun eigen opvattingen minder belangrijk vinden dan de rol die ze kunnen spelen als katalysator van de verandering. Frissen: “We moeten weer terug naar de primaire functie van de publieke dienstverlening: dienstbaarheid. Dienstbaar aan de republiek van vrije burgers.” In dat systeem passen eigenlijk geen politieke partijen, omdat zij te veel opereren vanuit de gedachte maatschappelijke vraagstukken te willen oplossen vanuit een enkelvoudig antwoord. In de huidige maatschappij komen per issue steeds verschillende constellaties van mensen en groepen samen die anders zijn dan de politieke werkelijkheid. Daar kan veel meer rekening mee gehouden worden door in ons politieke systeem het aspect van ‘checks and balances’ meer centraal te stellen dan de politieke besluitvorming en oplossingsmachine. Volgens Frissen kom je dan een stuk verder. De belangrijkste functie van de politiek is er op toezien dat er machtsevenwichten ontstaan, dat niet een dominante partij gaat overheersen, en dat monopolies worden voorkomen. Dat is niet enkelvoudig op te lossen voor eens en altijd, dat is voor ieder vraagstuk anders. Toezicht daarop houden en daaromheen randvoorwaarden organiseren is een politieke functie. Die is niet neutraal, en of politieke partijen daar inpassen is voor Frissen een vraag.

Terug naar de passie en trots
Frissen heeft zijn hoop gevestigd op de non-conformistische mensen in de samenleving. Helaas ziet hij dat veel van die mensen er juist bij de overheid zijn uitgewerkt en dat maar weinig topambtenaren aan dat profiel voldoen. Zij beschermen vooral hun minister.

Frissen: “Ik zie dat bestuurders van organisaties in Nederland het primaire proces als hun belangrijkste probleem percipiëren. Die voortdurend zeggen: als we dat nou op orde hebben dan gaat het beter. Het bestuur van een ziekenhuis vindt dokters het grootste probleem. Wat doe je dan in een ziekenhuis? Je kunt alleen een ziekenhuis besturen als je van dokters houdt! De primaire rol in een ziekenhuis vervult toch de dokter, die moet je koesteren. Organisaties die hun professionals, en daarin ook de relatie met hun klanten en toeleveranciers koesteren presteren beter. Als bedrijf kun je alleen maar goed presteren als je trots bent op wat je maakt en doet, en daar passie voor hebt. En dat niet het enige richtsnoer is zo groot mogelijk worden, shareholdersvalue, winstmaximalisatie etc.“

Hoe typeer je het huidige tijdperk?
Het huidige tijdperk kenmerkt zich volgens Frissen door grote verwarring. Enerzijds is het prettig, anderzijds wordt het gekenmerkt door existentiële onzekerheid. Frissen: “Om met Manuel Castells te spreken: waar het vroeger de arbeider was die werd uitgebuit en die nodig was voor het hele systeem, hebben we nu een klasse die niet meer nodig is. Het werk van die mensen is weg en terecht als je kijkt naar de arbeidskosten. Maar of iedereen in een samenleving kenniswerker kan zijn, is nog maar de vraag.”

De uitdaging ligt er volgens Frissen in echt te leren omgaan met variëteit en verschillen. Inzien dat we het daar te winnen hebben en dat dat ook past in de nieuwe wereld. Alles wat in Europa als negatief wordt gedefinieerd is eigenlijk de voorwaarde voor succes. In dat licht is het afwijzen van de Europese grondwet (die niet zo mocht heten) voor Frissen een godsgeschenk: “Europa mag geen staat worden. Dat is oud-denken uit de 19e eeuw!”

4 jun 2007

Move Over onLoad. onDomReady Is Here.

handig en zinvol!

Move Over onLoad. onDomReady Is Here.

Porte Zeelande

Mijn schoonouders zitten en weekje in Zeeland. Port Zeelande om precies te zijn. Port Zeelande is een centerparcs park.
Gisteren zijn we even een dagje op bezoek geweest.

Zwemmen.




Varen.
Posted by Picasa

2 jun 2007

Youtube en Albatross

Zaterdag 2 juni. Het laatste wapenfeit van Albatross E4 in de huidige samenstelling. Het is blijkbaar een lang seizoen geweest. De kanjers waren vandaag geen kanjers en bakten er nix van. Een wedstrijd gelijk gespeeld en de rest verloren. Helaas helaas.

Wel van de gelegenheid gebruik gemaakt om mijn eerste stappen op YouTube te zetten.




Open-sourcemarkt verdrievoudigt tot 2011

Open-sourcemarkt verdrievoudigt tot 2011

Binnen vier jaar neemt het gebruik van open-sourcesoftware toe met meer dan een factor drie. Steeds meer zakelijke gebruikers zien het nut van deze vorm van software in. Toch zullen de omzetcijfers van leveranciers achterblijven bij de toename van het aantal gebruikers.

http://www.computable.nl/nieuws.jsp?id=1996463&WT.mc_id=rss

Donorshow nep

Ik heb gisteren niet gekeken. Het hele idee van iemand die zijn nieren prestum in de aanbieding deed stond me tegen. En wat bleek: het was allemaal in scene gezet!
Donor show . Daarmee stijgt BNN in mijn waarderingsladder weer een paar treden. Het doel van aandacht vestigen op de donor problemathiek is geslaagd.

Gaat het ook werken? Melden meer mensen zich aan als donor? Ik weet het niet.

Ikzelf loop al zo'n 20 jaar met een codicil op zak. Ik zat er gisteren voor het eerst sinds jaren naar te kijken. Een oud vod inmiddels. Tijd voor een nieuwe, en tegenwoordig gepaard gaande met een officiele registratie.

Nu nog even kijken of ik ook Gerdien kan overhalen voor het invullen.

1 jun 2007

Titanen ontmoeting, Jobs and Gates

ICT schaarste




31-05-2007 10:22 Persbericht


Tekort op arbeidsmarkt vraagt om spoedmaatregelen


ICT BAROMETER: GROOTSTE VRAAG NAAR EXTERNE ICT'ERS OOIT

Amsterdam, 31 mei 2007 - De vraag naar externe ICT'ers in Nederland heeft een absoluut
hoogtepunt bereikt. Dat blijkt uit de tweemaandelijkse ICT Barometer van Ernst &
Young, waarvoor 607 directeuren, managers en professionals uit het bedrijfsleven en
overheid zijn ondervraagd.

Hoewel het aandeel interne ICT'ers sinds april 2006 nagenoeg gelijk blijft, blijft het
aandeel externe ICT'ers explosief groeien. Niet alleen heeft de vraag naar externe
ICT'ers een absoluut hoogtepunt bereikt - in april dit jaar zag maar liefst eenderde van
de ondervraagde bedrijven het aandeel externe ICT'ers groeien - ook de snelheid van de
stijging is nog nooit zo groot geweest.

'De vraag blijft maar stijgen terwijl het aanbod lijkt af te nemen,' zegt Jacob Verschuur,
directeur ICT Leadership bij Ernst & Young. 'Er zullen de komende jaren veel te weinig
goed opgeleide ICT'ers afstuderen. Het ziet er dus niet naar uit dat het tij op korte
termijn zal keren. Bedrijven zijn gewoon genoodzaakt in zee te gaan met externe ICT'ers,
want de interne vacatures blijven onvervuld.'

Verschuur waarschuwt daarnaast voor de gevolgen van de toenemende uitbesteding naar lage
lonenlanden: 'Naar verwachting zullen de uitbestedingbudgetten de komende 5 jaar
verdubbelen, zo bleek al uit de ICT Barometer van 3 mei. Het opvullen van de groeiende
vraag door over de grens te kijken lijkt een prima oplossing, maar kan niet ongestraft
door blijven gaan. Er dreigt een kennisdrain als we niet snel ingrijpen.'

Maatregelen

Volgens Verschuur zijn er een aantal maatregelen nodig om de negatieve impact op
economische ontwikkeling te stoppen. 'Overheid en EZ moeten een stimuleringsfonds in het
leven roepen en de nadruk leggen op het strategische belang van ICT,' aldus Verschuur.
'Daarnaast is er een belangrijke rol weggelegd voor het bedrijfsleven. Uit recent
onderzoek van het zakenblad Incompany blijkt hoezeer de ICT-branche aan aantrekkelijkheid
heeft ingeboet: in de top twintig van aantrekkelijkste bedrijven staat geen enkel ICT-bedrijf meer. De ICT-aanbieders moeten zelf dus ook stappen ondernemen om het
bedrijfsimago en de aantrekkingkracht voor het personeel te verbeteren.'

'Bovendien is het voor onderwijsinstellingen de hoogste tijd om het ICT onderwijs op te
krikken. Zelfs het basisonderwijs kan hierop inspelen: laat leerlingen hun eigen website
maken, leer ze om te gaan met Google en Youtube. Kortom: maak ze op jonge leeftijd alvast
enthousiast voor een mogelijke carrière in de ICT.'

Over de ICT Barometer(r)

De ICT Barometer, een onderzoek van Ernst & Young, is de gerenommeerde 'vinger aan de
pols' voor managers. Het onderzoek wordt sinds december 2001 tweemaandelijks gehouden
onder gemiddeld ruim zeshonderd Nederlandse directeuren, managers en professionals uit
het bedrijfsleven, onderverdeeld naar productie/industrie, handel/distributie en
dienstverlening/ financiële instellingen en de (semi-)overheid. Het onderzoek is
uitgevoerd door het marktonderzoekbureau Interview NSS en de ondervraagde groep wordt
online geënquêteerd.

Het onderzoek is representatief voor directeuren, managers, professionals en/of hoger
opgeleide werknemers die beschikken over een internetaansluiting. De ICT Barometer biedt
een belangrijk deel 'up to date' informatie door een aantal vaste businessdilemma's te
monitoren, aangevuld met actuele vragen.

Downloaden rapport

Via www.ictbarometer.nl kunt u het rapport met de onderzoeksresultaten van 31 mei
2007 downloaden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Liesbeth Aarssen van Ernst & Young,
telefoon 010 4065794 of 06-21251229
e-mail: liesbeth.aarssen@nl.ey.com

www.ey.nl
www.ictbarometer.nl

SUV's duurder

Vanochtend op NU hetvolgende bericht.
Zeker iets om rekening mee te houden als je een nieuwe auto aan wil schaffen.

'SUV's duizenden euro's duurder'



AMSTERDAM - Staatssecretaris De Jager gaat auto's die veel brandstof verbruiken veel duurder maken. De zuinige voertuigen worden honderden euro's voordeliger. Dat zei de staatssecretaris vrijdagochtend.











De Jager wil met de nieuwe maatregelen de grootste luchtvervuilers extra belasten. Kopers van een auto moeten hierdoor bij de aanschaf meer gaan letten op het milieu.

Lease-rijders
Ook de lease-rijders krijgen te maken met de nieuwe plannen van De Jager. De zakelijke rijders krijgen een belastingvoordeel bij een zuinige auto. De staatssecretaris verlaagt de fiscale bijtelling voor de zuinigste auto's van 22 procent naar 12 à 14 procent.