31 jan 2008

Hitman pro

Tja, mijn eigen schuld natuurlijk maar desalniettemin erg vervelend. Ik had een programma gedownload via een bittorrent client ( azureus )

Na installatie had ik het voor elkaar....spy en ad ware alom. Iedere dag werd het erger en alhoewel ik veel tooltjes probeerde, niets hielp.

Vandaag probeerde ik Hitman pro. Hitman pro is een schil om diverse ad- en spy- ware removal tools heen. En wat denk je.... HET LIJKT OPGELOST!

Dus voor iedereen die dezelfde problemen heeft: Hitman pro, een aanrader.

28 jan 2008

Did it

Ik heb in twee avonden "komt een vrouw bij de dokter" van kluun uitgelezen. Heb ook sinds jaren weer gehuild. Voor de rest moet je het boek zelf maar lezen, wat mij betreft een hele grote aanrader.

27 jan 2008

Boeken lezen

Ik lees eigenlijk alleen tijdens de vakanties.Op andere momenten ben ik daar te onrustig voor. Heb altijd wel wat te doen en geef vaak de voorkeur aan het internet en de pc boven het lezen van een boek.

Dit weekend waren we echter op bezoek bij m'n zwager en daar lag "komt een vrouw bij de dokter" van kluun. Ik heb daar een paar bladzijden gelezen en dat "klikte" gelijk.

Dus vandaag ook maar eens begonnen aan het boek. We hadden het toevallig nog liggen, klaar om mee te nemen op een volgende vakantie. Ik ben nu 100 blz verder, en de klik is er nog steeds. Wat een drama en wat herkenbaar. Niet dat ik veel lijk op de hoofdpersoon, maar er zijn wel veel raakvlakken. Wedstrijden van Ajax, die ook ik me nog levendig kan herinneren, muziek uit mijn, en kluuns tijd, uitspraken van De Dijk en Bruce Springsteen. Allemaal bekend terrein. Ook in zijn relatie met Carmen zitten analogieen met mijn relatie met Gerdien. En door al deze herkenning heen loopt het immens trieste verhaal van een jonge vrouw die dood gaat aan kanker. Het gevecht tegen een onoverwinnelijke tegenstander en de botte, arrogante benadering van medisch nederland( ook al zo herkenbaar vanuit mijn achtergrond als IC verpleegkundige ). Al met al een mooi boek waar ik en blij en intens triest van word. Hoop dat ik het niet zelf hoef mee te maken.

26 jan 2008

Onbegrijpelijke dingen

Ik ben van het type rationeel. Alles wat ik niet kan beredeneren is in mijn beleving onzin en niet de moeite waard om er iets mee te doen. Hieronder vallen: magnetiseurs, alternatieve geneeswijze in zijn algemeenheid, laser therapie tegen het roken en andere vage dingen.

Af en toe zijn er echter gebeurtenissen die je toch aan het twijfelen brengen over het rationele. Vanavond was er weer zo'n moment. Bij Pauw en Witteman was Uri Keller te gast. Natuurlijk kan het allemaal in scene gezet zijn, maar dat denk ik niet. En daar van uitgaande is het toch wel opmerkelijk wat die man allemaal doet.

25 jan 2008

Digitale jongeren

Ik werk er zelf hard aan mee, omdat ik het zelf zo leuk vind, maar eigenlijk is het te gek.

Rob heeft al een hele tijd gespaard voor een televisie op zijn kamer en deze week vond hij eindelijk een leuke televisie. Het is een lcd televisie met ingebouwde dvd speler die tevens dienst kan doen als monitor voor de computer. (laatste pagina)

Natuurlijk moet er dan wel een televisie verbinding op zijn kamer gerealiseerd worden. Om nu allemaal kabels naar zolder te trekken is een beetje veel van het goede, dus heb ik een tweede digitenne aansluiting geregeld. ( de eerste is voor Jeroen zijn kamer ) (zie hier)

Dus: nu heeft hij een bureau met twee monitoren, een laptop ( ibm T30 met 1 gig geheugen ) een digitenne tuner, microfoon, webcam, twee afstandbedieningen etc. Een waar digitaal netwerk :-)

En........ hij is nog maar 10 jaar oud:-)

P1070613

19 jan 2008

Regular Expressions

Ik ben al heel lang fan van Regular Expressions. De manier om programmatisch tekst te manipuleren volgens specifieke patronen.

De meeste programmeertalen hebben een Regular Expression engine: javascript, java, .NET, VB etc, Wanneer zou IBM nou een engine in lotusscript implementeren?

Maar goed, daar gaat dit item niet over. Het schrijven van Regular Expressions is erg lastig. Ik ben wel eens dagen bezig geweest om het een en ander goed te krijgen. Ook deze week, op een avond, was er weer een moment dat ik een Regular Expression nodig had( het filteren van file:/// urls'uit een HTML pagina ). Na een uurtje proberen was ik het zat en heb ik RegexBuddy gekocht. (http://www.regexbuddy.com) Een aanrader voor iedereen die beroepsmatig wel eens iets met Regular Expressions doet!!

15 jan 2008

Inbraak

Gisteren is er ingebroken bij ons moederbedrijf Brein bv. Achteraf niet heel handig om waardevolle spullen in een bouwpand te laten liggen, maar daar doe je nu niets meer aan. De schade is best groot. 8 laptops en nog wat andere spullen.

Wat echter geweldig is: omdat alle bedrijfsprocessen en software in Lotus Notes zitten was er qua software en informatie eigenlijk niets bijzonders kwijt, dus "CHAPEAU NOTES"

Wat ook mooi is is de instelling van de werknemers, iedereen die z'n laptop kwijt was had binnen een uur een (verouderde) opleidings laptop te pakken, en binnen 2 uur was iedereen gewoon weer aan het werk. WAUW, dat is nog eens spirit en APPLAUS waard.

12 jan 2008

Weekend!

Het is weer weekend!

Alweer twee weken in het nieuwe jaar weggebrand en het normale leven is weer begonnen.

Mijn tinyMCE implementatie gaat goed. Uiteindelijk ben ik uitgekomen op standaard Domino technologie.

Binnen tiny heb ik een customized filebrowser geimplementeerd. Deze geeft je de mogelijkheid om bestanden van de server of lokaal te selecteren. In het geval van een lokaal bestand zal deze bij het sluiten van het filebrowser venster, geupload worden naar de server.

In het hoofdvenster kan men rustig de huidige pagina verder bewerken. Verwijzingen naar het bestand dat zojuist naar de server is geupload zijn nog lokale verwijzingen ( file:///). Pas op het moment van opslaan zorgt een javascript Reg. Exp. voor de translatie naar een nieuw pad.

Aan de server kant worden geuploade bestanden aan het huidige document gekoppeld middels een wqs agent.

Allemaal erg nifty, en works like a charm.

Een volgende uitdaging is:

Hezelfde document ook kunnen bewerken in de Notes client! Dit valt vooralsnog buiten de scope van dit project, maar ik wil toch eens in de vrije uurtjes kijken of er iets met mime conversie te regelen valt.

Een tweede uitdaging is dit html document mailen. Ook hier moet er dan een mime conversie plaatsvinden maar dan met bijlagen van de bestanden.

Genoeg hobby projectjes voor de komende tijd:-)

9 jan 2008

JasperReports

Bedrijven hebben vaak behoefte aan management informatie. Vele bedrijven gebruiken daar Crystal reports voor. Een alternatief is JasperReports.

Een OpenSource product gebaseerd op java.

Het product bestaat uit verschillende componenten:

  • TomCat : als application server
  • iReports: als client applicatie voor het modelleren van je rapporten
  • JasperReports: voor het genereren van de rapporten
  • JasperServer: voor het managen van rapporten

Alle componenten zijn in een installer te downloaden van jaspersoft. Na installatie is het vrij eenvoudig datasources aan te maken en vervolgens rapporten te genereren. De rapporten kunnen in .csv, .xls, .pdf, .doc vormgegeven worden en distributie kan plaatsvinden dmv mail.

Allemaal erg mooi en relatief eenvoudig. Na een avondje spelen had ik al rapportages uit een MySQL db. In mijn beleving een aanrader!

( de volgende stap is: rapporteren uit Lotus Notes databases )

7 jan 2008

tinyMCE, FileManager en domino

Op dit moment ben ik bezig met een project waarbij content via een browser aangemaakt en bewerkt moet worden. We hebben gekozen voor tinyMCE als html editor. Probleem bij tinyMCE is echter dat er niet standaard een FileManager meegeleverd wordt voor het uploaden van files. Het zou mooi zijn als je een file kunt uploaden naar de domino server terwijl je een document aan het bewerken bent. Het geuploade document moet daarna weer zichtbaar zijn in het bewerkte document.

Ik denk erover om de Yahoo Filemanager hiervoor te gebruiken. Hiermee kun je asynchroon bestanden naar de domino server sturen. Ben benieuwd of dit gaat werken.

WebDav of customized

In deze tijd van javascript libraries ( Yahoo, Dojo, tinyMCE etc ) komt het regelmatig voor dat je veel js files en css files in de file resources van een domino database moet krijgen. Je kan hier WebDav voor gebruiken ( zie het artikel van Jake ), maar dat is nogal een gedoe. Daarbij komt dat deze methode nogal eens verzuimd om de mimetypes van bestanden goed te zetten.

Een andere mogelijkheid is het importeren van hele folder structuren met behulp van dxl. Dus: bestanden -> base64 encoden -> transformeren naar dxl -> dxl importeren.

Nu ben ik niet een hele grote fan van dxl, maar voor dit specifieke doel: werkt perfect!

(code is op aanvraag te verkrijgen :-))

4 jan 2008

Vrije dag numero duo

En weer een lekkere vrije dag gehad voor het opknappen van klusjes in huis. Voordat dat echter kon gaan plaatsvinden moest ik natuurlijk eerst mijn mail nog ff checken. Daarin zat een verzoek om op de brein WCC server even een SMTP account aan te maken. Dus ik dacht... ff doen. Dat ging niet helemaal zoals gepland. De hele ochtend lopen stoeien met instellingen en gedoe. Het eind van het liedje is....

hij doet het nog niet :-(

Tussen de middag kwamen Oscar en Arjen gezellig koffie drinken en een broodje eten. Tevens kreeg ik mijn nieuwjaarsgeschenk uitgereikt. Een leuke gadget: een SAN van netgear (zie hier)

Tja, die moest natuurlijk wel aan de praat geholpen worden, dus de klusjes moesten nog even geduld hebben.

Geweldig apparaat, en het lost gelijk mij hdd ruimte probleem op. Goed cadeau dus!

Inmiddels hadden we ook bezoek gekregen. Francien uit die Schweiss kwam even koffie/wijn halen!! Vreselijk gezellig!!

Dus het einde van het verhaal: geen klusjes, plannen om in maart met het bedrijf te gaan skieen, plannen om in december weer te gaan skieen en vele goede herinnereingen opgehaald.

Ik zeg: EEN TOP DAG :-)

(PS: iemand een idee hoe ik smtp aan de praat krijg op een domino machine met Internet site documenten enabled??)

Het begin van 2008

2008 begint goed. Ik besloot een paar vrije dagen te nemen dus gisteren en vandaag ben ik lekker vrij. Vrij om wat klusjes te doen en vrij om lekker te relaxen.

Gisteren besloot echter ook de huiscomputer er mee op te houden. Na het resizen van partities met behulp van partition magic weigerde het apparaat weer op te starten. Kortom: de hele dag bezig geweest met het opnieuw installeren en tunen van de huis computer. Pfff, lekker hoor vrije dagen :-(

Wat echter iedere keer blijkt als het de huis computer even hikt: we zij er vreselijk afhankelijk van geworden, even mailen, internetten voor produkt vergelijking, wehkamp, rabobank, msn, iTunes enz enz. Het maakt een vast deel uit van ons leven.

Is dat bij anderen ook zo ?