30 mrt 2008

oliekoeler

Ik wist echt niet van het bestaan, maar onlangs is de oorzaak van het falen van mijn autotje gevonden. Het bleek een lek te zijn in de oliekoeler waardoor olie en koelwater gingen mengen met als gevolg: te weinig smering in de motor en een vastloper van de eerste zuiger.

Allemaal erg vervelend

en er moet een compleet nieuwe motor in het karretje.

Maar goed, met een beetje mazzel hebben we hem deze week weer terug!

Hoeveel Domino servers

Ik als Domino man ben natuurlijk erg geinteresseerd in de penetratie van Domino in de nederlandse markt. Nu zijn deze lijsten erg moeilijk te verkrijgen.

Om toch enig inzicht te verkrijgen in hoveel bedrijven er nu Domino draaien heb ik het volgende gedaan:

ik heb een java programmaatje geschreven die alle!! ip adressen in nederland afloopt en checkt of er op poort 1352 ( de domino poort ) een server luistert. Als dat zo is dan logt hij het ip adres en de dns naam in een csv bestandje.

Voor de liefhebbers:

Je kan hem hier downloaden. Het bijbehorende ipranges bestand voor nederland kun je hier vinden.

Je start het programma door:

java -jar dominofinder.jar <iprangebestand> <logbestand> <logginglevel 1-4> <max connecties>

image

BlueXtend Sametime

Een oud collega van me, Erik Vos, is een nieuw bedrijf begonnen. Het heet realconnections en hij biedt services aan via het SaaS principe. Als eerste pilot project is hij een chat community begonnen met behulp van Sametime. Via deze community kunnen IBM business partners met elkaar communiceren. Sinds vandaag ben ik er ook lid van. Ben erg benieuwd hoevaak ik het ga gebruiken.

Hieronder een scherm afdruk van de sametime 8.0 client met de BlueXtend community:

image

29 mrt 2008

Er is er een jarig!

Mijn jongste zoon Mark is vandaag jarig. Hij is 6 jaar oud geworden en hij geniet ervan. Ik heb zelfs nog nooit meegemaakt dat een jongetje zo kan genieten van z'n verjaardag. De hele week loopt hij al af en toe stilletjes te zingen : "er is er een jarig hoera hoera..".

Gisteren gaf hij te kennen dat hij graag toegezongen wilde worden terwijl hij nog in bed lag. Dus om 6:30 uur maakte hij iedereen wakker, ging weer in z'n bed liggen en liet toen de filicitaties over zich heen komen.

Een geweldig joch :-)

25 mrt 2008

Amsterdammed, Amsterdammed, ooohhh, this is Amsterdammed

Tja, vandaag gestart met mijn nieuwe project in Amsterdam. Na lang twijfelen had ik besloten om met de auto te gaan ipv met het openbaar vervoer. Natuurlijk moest ik daar precies vandaag voor uitkiezen! De drukste dag qua files, op een na. Pfff, ik heb het geweten. Om 6:15 uur zat ik in de auto, en 3 uur later was ik ter plaatse.

Terug ging gelukkig een stuk beter, 1,5 uur rijden.

Morgen ga ik het maar weer proberen, je zou toch normaal naar Amsterdam moeten kunnen rijden!

21 mrt 2008

Ziek ziek

En toen was het weer een keer zover. De griep sloeg toe. Inmiddels twee dagen ziekjes in huis geweest. Langzaam maar zeker lijkt het weer wat op te knappen. Dat is mooi want het is pasen:-)

De plannen om morgen naar ameland te gaan, verjaardag van m'n schoonzus, zijn afgeblazen. Het weer is te slecht.

Zoals het er nu uitziet hebben we dus een lekker rustig weekend voor de boeg. Wellicht nog even naar hardenberg om te kijken hoe het is met vader lief en dat is het dan ook.

19 mrt 2008

Hectische tijden

Soms heb je perioden dat het leven hectisch verloopt. Voor mij is dat nu zo'n periode. In eerste instantie omdat ik sinds 10 jaar qua werk op de bank belande. Dat is nog nooit gebeurt en gelukkig was er wel intern werk wat nodig gedaan moest worden, maar ideaal is het niet.

Deze periode heeft echter niet lang geduurd. Gisteren ben ik naar Amsterdam gecrossed en na een goed gesprek heb ik nu weer een project in onze hoofdstad! Het project speelt zich af bij een grote speler in de bankwereld. Met recht een project met opportunities.

Verder begaf mijn auto het tijdens een trip naar zwitserland. Dit heeft de nodige regelacties tot gevolg gehad. Gelukkig was er lichamelijk weinig aan de hand, dus alleen het materiele is lastig. Een en ander heeft er toe geleid dat ik nu weer in een VW Polo rijd! Dezelfde auto als waar ik 10 jaar geleden in begon aan het begin van mijn ICT carriere. Het kan verkeren.

Het laatste hectische gebeuren betreft mijn vader. Hij is inmiddels 87 en belandt tegenwoordig regelmatig in het ziekenhuis met longontstekingen. Ook dit weekend, toch maar weer geluk dat ik niet in zwitserland zat, was het weer zover. Gezien zijn leeftijd en lichamelijke vermogens hebben we grenzen aan de zorg besproken. Zowaar een heftig gebeuren kan ik je vertellen.

Ben benieuwd wat er allemaal meer in het vat zit qua hectiek:-)

Chat chat chat

Vandaag liep ik tegen een Google widget aa die het mogelijk maakt dat bezoekers van mijn blog anoniem gaan chatten met me ( let wel, anoniem is relatief gezien mijn vorige post :-))

Ben benieuwd hoevaak ik "gechat" zal worden :-)

Privacy opnieuw

Dat het mogelijk is het ip adres van mensen die deze blog bezoeken vast te leggen, moge inmiddels duidelijk zijn. Dat ik met behulp van het ipadres een "educated guess"kan doen naar de locatie waar iemand zich bevind is denk ik ook wel duidelijk. Wat er echter nog aan mankeerd is dat je op basis van het ip adres de naam van iemand achterhaald. De meeste mensen hebben tegenwoordig wel een statisch of semi statisch ip adres, dus die koppeling zou goed mogelijk moeten zijn.
Gisteren bedacht ik opeens dat ik die koppeling al had! Als iemand immers met me mailt dan wordt er ook het ip adres van de verzender meegestuurd! Vandaag heb ik die gegevens in een database gestopt en voila, als mijn database je kent dan zie je in de Google Maps je naam tevoorschijn komen. Leuke spielerij.

15 mrt 2008

Pech:-(

Tja, we ZOUDEN in zwitserland zijn dit weekend. lekker skieen en genieten van de omgeving. Maar helaas......

 

Gisteren in Duitsland besloot m'n chevrolet captiva er mee op te houden. Niet zomaar maar gewoon de hele moter in puin. Olie over het hele moterblok:-( Conclusie: overleden, nieuwe moter geindiceerd. En dan ga je te maken krijgen met de hulpdiensten. Geen prettige ervaring op zich. Het duurde 8 uur voordat we een vervangende auto hadden en het doorrijden naar zwitserland had geen zin meer. Vervolgens maar met hangende pootjes terug naar nederland.

Nou ja, gelukkig hebben we voor het eind van dit jaar nog plannen om weer die kant op te gaan. Moeten we het dan maar even overdoen.

Hieronder een paar trieste foto's van de auto:

P1080100

P1080113

13 mrt 2008

Big Brother

Ik maak me de laatste tijd wel eens zorgen over het feit dat er zomaar persoons informatie op straat ligt als je gebruik maakt van bepaalde diensten op het internet. Google en Microsoft worden tegenwoordig met regelmaat van de klok beschuldigd van het schenden van privacy omdat ze ongevraagd gegevens opslaan van personen. Een van deze gegevens is het ip adres van je computer. Het ip adres is een uniek nummer die een computer in het internet identificeert. Is het dan zo erg dat dit nummer opgeslagen wordt? Nou, daar verschillen de meningen over. Het kan best privacy gevoelig worden op het moment dat dat ip nummer aan een naam en locatie gekoppeld kan worden.

Om het een en ander eens te testen heb ik op deze site een paar trucs uitgehaald. De eerste truc is het achterhalen van het ip adres van de bezoeker. Dit is heel makkelijk te doen door middel van het uitlezen van een HTTP header die iedere webbrowser naar een webserver verstuurd. In het geval van deze blog moest ik het echter iets ingewikkelder doen want ik heb geen toegang tot de server, en dus de HTTP headers, van deze blog. Ik vond een gratis javascript service die je in je pagina kan laden en die vervolgens het ip adres van je computer teruggeeft.
(kijk maar eens hier: http://scripts.hashemian.com)

Nadat ik op deze manier het ip adres van bezoekers als "user defined parameter" aan google analytics gevoerd had (dmv: pageTracker._setVar(VIH_HostIP)), was ik klaar voor een volgende stap, het geoloceren van bezoekers aan de hand van het ip adres.

Ik vond een opensource javascript project die je de mogelijkheid geeft een javascript te laden die je vervolgens de landnaam, stadnaam, lattitude en lontitude van de gebruikte computer teruggeeft. ( zie:http://j.maxmind.com). Deze service maakt gebruik van een database waarin ip adressen gekoppeld zijn aan geografische gegevens. De service is niet altijd heel precies, maar meestal geeft hij toch een geografische locatie die behoorlijk in de buurt zit.

De volgende stap was het gebruik maken van google maps om grafisch aan te geven waar een gebruiker zich bevindt. Het resultaat is onder het kopje "Big Brother" te zien op deze blog.

De coclusie van deze exercitie is: het is toch wel erg eenvoudig om met bestaande tools relatief privacy gevoelige informatie te genereren en te tonen cq op te slaan.

10 mrt 2008

Zwitserland revisited

Voor diegenen die mij kennen: ik heb iets met Wallis, Zuid Zwitserland. Dit weekend is het weer zover, we gaan er weer heen voor een weekendje skieen.

Het beloofd weer mooi te kunnen worden:

 

En ook in december plannen we daar weer heen te gaan. We hopen dan op een onderkomen in het chalet "Bergfriede". Erg mooi allemaal: