29 jul 2008

Visboot in ere hersteld

Samen met Herman heb ik al jarenlang een visbootje. Niks bijzonders of speciaals. Gewoon een oud bootje met een oude Evinrude 20pk motor.

De laatste twee jaar is hij echter niet meer uit de stalling geweest. Tijdgebrek en slechte weersomstandigheden waren de oorzaak.

Afgelopen weekend was het echter weer een keer zover. Zaterdagmiddag hebben de jongens en ik het bootje schoongemaakt, gepoetst, en de motor weer achter de boot gehangen. Dit laatste was spannend; zou hij het wel doen naar twee jaar rust? We hedden ons geen zorgen hoeven maken. Een keer aantrekken was genoeg om hem weer vrolijk zoemend door de wereld te laten gaan.

Dat ging dus eigenlijk best wel vlot allemaal. Dus op zaterdagmiddag ook gelijk maar een proefvaart gemaakt. In het overijsselse kanaal bij Gramsbergen, tegenover "Het Hoge Holt", is er een trailerhelling. Deze was uitgekozen om de boot opnieuw zijn waterdoop te geven.

Na een praatje met de havenmeester, 2,50 Euro armer en waarschuwingen tegen de blauwalg ( zijn die er al weer dit jaar ?) lag de boot in het water.

Geweldig was het. De jongens waren superenthousiast. Rob op de boeg, Jeroen aan het roer en Mark in de kajuit. Allemaal fantastisch.

De zondag hebben we het een en ander nog eens over gedaan. Deze keer niet op het kanaal maar op de vecht. Ook Gerdien kwam even kijken, evenals Herman, Paulien en Oma.

 

26 jul 2008

Rondvliegen

Een paar weken geleden waren we op Ameland. We liepen daar langs een vliegveld waar je een rondvlucht kon maken. "Leuk" dacht ik. Dat vinden de jongens vast gaaf. Wat schetst echter mijn verbazing... Rob en Jeroen durfden niet. "Het lijkt wel een roeiboot met vleugels". Mark was echter wel enthousiast maar met zoveel mensen die tegen waren is het feest toen niet doorgegaan.
Dit weekend was een herkansing in Teuge. Samen met Mark en m'n broer Jaap hebben we een vlucht besproken boven de IJssel. GEWELDIG. Prachtige panorama's en we hebben ook nog boven ons huis gevlogen.
Hieronder een paar impressies:



Ons huis
Het cessnaatje waarmee we vlogen

Piloot Mark :-)




20 jul 2008

IMAP mail mobiele device

Bij mij oude werkgever was ik verwend met het ontvangen van pushed mail op mijn BlackBerry. In ons eigen bedrijfje hebben we deze faciliteiten echter niet. Eigenlijk mis ik dat best. Tijd om te zoeken naar alternatiefen.

Het eerste alternatief was een java agent die me een SMS stuurde van een nieuw ontvagen e-mail. Dit werkte redelijk maar je miste toch informatie omdat alleen het Subject en slechts een deel van de Body doorgestuurd werden.

Sinds kort hebben we echter eigen servers waar ik beheerder van ben. Dat geeft je de mogelijkheid om de Lotus Domino server zo te configureren dat hij geschikt is voor het serveren van mail naar mobiele devices. Ik heb het specifiek over IMAP. IMAP het broertje/zusje van POP3,is een prachtig protocol en de meeste mobiele devices hebben wel een mail client aan boord die IMAP ondertsteunt.

Het aanzetten van IMAP op de Domino server is heel eenvoudig en goed gedocumenteerd in de Admin Help van Domino. Hou er even rekening mee dat je poort 143, de standaard IMAP poort, openzet op je firewall.

Voor het verzenden van mail moet het Mobiele device gebruik maken van een SMTP server. Hij zou in theorie gebruik kunnen maken van de SMTP server die op dezelfde Lotus Domnio server draait. Om Mobiele gebruikers dan te differentieren zodat ze mogen relayen op de server, zou je Authenticatie op SMTP aan kunnen zetten en aangeven dat "Authenticated users are allowed to relay". Helaas werkt deze setting niet als je ook allerlei blacklists en whitelists ingesteld hebt. Deze wil je ook niet uitzetten omdat de kans dat je SMTP server een open relay wordt, daarmee exponentieel toeneemt. Je kan dus eigenlijk geen gebruik maken van dezelfde SMTP server.

De oplossing is een tweede Domino server waarop de SMTP taak draait maar luistert naar een alternatiefe poort ( bv 587 ).

Vervolgens dwing je Authenticatie af voor SMTP en geeft je geauthentiseerde gebruikers de rechten om te mogen relayen.

Omdat de server op een andere poort luistert dan 25 is de kans dat spammers je SMTP server vinden minder groot. Als ze hem dmv een portscan toch vinden dan is er altijd nog de noodzaak voor het Authentiseren voordat er gemailt mag worden.

19 jul 2008

Kever

Ik wil al heel lang een Volkswagen Kever kopen. Gewoon, omdat ik het geluis zo mooi vind en vanwege de nostalgie ervan. Geweldige auto's.

Nu staat er een te koop bij mijn garage. Tijd voor een proefrit dacht ik:

P1110886

P1110887

P1110888

P1110889

P1110890

Specificaties:

Bouwjaar: 1984

Type: Mexico

Moter: 1200

KM: 137000

Oeeeeee, LEUK LEUK LEUK. Zal ik het doen of zal ik het niet doen??

Webservices Domino 8

Twee jaar geleden heb ik voor een klant een postcode webservice geschreven.

Deze doet hetvolgende:

 

Postcode architectuur

 

Het stuk wat ik geschreven heb zit in de middelste laag: de proxy. Deze functionaliteit had ik met behulp van Domino 7, het webservice design element, Stubby en java gerealiseerd. Stubby is een open source tool (link) die je op OpenNtf terug kan vinden. Het geeft je de mogelijkheid een Webservice consumer in Domino 7 te bouwen. Stubby maakt gebruik van het feit dat er in de Domino 7 distribitie een volledige Axis implementatie is meegeleverd. Niet alleen de server functionaliteit maar ook de client functionaliteit is daarbij inbegrepen.

In Domino 8 is de hele Axis implementatie echter veranderd.Het gevolg is dat Stubby niet meer werkt met Domino 8 en ook eerder gerealiseerde webservice consumers, gerealiseerd met behulp van Stubby, werken niet meer. Wel heeft Domino 8 een mogelijkheid gekregen om "out of the box" een webservice consumer te realiseren.(link) Toen ik dit echter probeerde kreeg ik allemaal foutmeldingen. Blijkbaar kan de functionaliteit alleen niet al te ingewikkelde WSDL bestanden aan.

Reden om te switchen naar een externe Axis approach(link). Voorgaande wil zeggen dat je de Axis jars download, stubs genereerd op basis van de te consumen webservice WSDL en deze stubs vervolgens gebruikt in je code. In mijn geval wilde ik de code gebruiken in een Webservice Design element van Domino 8. De Axis jars en Stub code had ik op het classpath gezet door de jars in het design element in te laden. In de domino designer werkt dat allemaal prima. Alles compileert en lijkt goed te werken. Bij het testen van de Webservice genereerd de webservice engine van Domino 8 echter een fout: "java.lang.reflect.InvocationTargetException" op basis van een "ClassNotFoundException".

Wat blijkt: externe jars die op het classpath gezet zijn door de jars in te laden in het webservice design element zijn tijdens runtime niet te vinden voor de webservice engine! 

Bovenstaande is een bug in Domino 8. Ik weet niet of deze ook in Domino 8.0.1 bestaat. Gelukkig is er een workaround voor:

Plaats de externe jars in de ext folder van de Domino 8 jvm.

De ijssel

Om het begin van het weekend en de vakantie te vieren, zijn we vanavond maar eens wezen vissen bij Zalk aan de Ijssel.

Het resultaat was niet erg groot en niet erg veel maar toch....

P1110883

P1110880

15 jul 2008

Handig!

Toevoeging aan je Gmail adres voor slimme filters
Uitgegeven: 15 juli 2008 02:00

Je Gmail adres bestaat uit meer dan 1 adres. In theorie heb je beschikking over een hele rits andere adressen die lijken op jouw email adres. En dit maakt het handig om inkomende informatie te filteren.

Gmail ziet namelijk niet of er puntjes of een + in het mail adres staat. Hij herkent het wel, maar filtert het er weer uit. Op die manier is lifehackingfan @gmail.com hetzelfde adres als lifehacking.fan @gmail.com en life.hack.ing.f.a.n @gmail.com.

Ook kan je het plusteken ("+") gebruiken in je mail adres. Zoals bijvoorbeeld lifehackingfan+inschrijving @gmail.com. Hier wordt de "+inschrijving"eruit gefiltert door Gmail en komt de email gewoon terrecht bij lifehackingfan @gmail.com. Maar wat heeft dit nou voor nut?

Omdat Gmail het "to" adres wel blijft zien, het is dus wel zichtbaar dat het mailtje gestuurd is naar lifehackingfan+inschrijving @gmail.com, is de mailstroom naar dit email adres te filteren. Zo gebruik ik mijn eigen email adres +inschrijving bij inschrijvingen op websites waar een login voor nodig is. Ik filter het "to" email adres op eigenadres+inschrijving @gmail.com en stop deze automatisch in een mapje met inschrijvingen.

Dit gebruik ik ook voor andere zaken. Rabobank vraagt bij een betaling bijvoorbeeld of er een bevestiging naar een email adres moet worden gestuurd. Hier vul ik dan in: emailadres+bank@gmail.com. Ook hier zit weer een filter op en komt netjes in het foldertje in Gmail met mijn online bankzaken.

13 jul 2008

Virtualisatie

Ons bedrijfje maakt roerige tijden door. Voor diegenen die het niet wisten:

We doen consultancy en implementatie met betrekking tot proces management. Dit alles verdeelt, tot heden, in twee technologien: Lotus Domino en Microsoft ( C# en .net ).

In deze roerige tijden is het belangrijk een gedegen infra stuctuur neer te zetten. Hiervoor hebben we de volgende servers in het leven geroepen:

Gehuurde windows 2003 server ( STRATO )

  • Mail server ( Domino 8.0 )
  • Sametime server
  • Applicatie server ( Domino 8.0 )
  • Subversion version control

Een eigen server met daarop een gevirtualiseerde Domino development omgeving (Domino 8.0.1) en een Quickr 8.1, (gevirtualiseerd) omgeving.

Het host OS draait op Win 2003 professional. Hiervoor is gekozen omdat deze versie van windows gebruik kan maken van de aanwezige 8 gig aan geheugen.

De guests OS'en draaien op Win 2003 standard.

Voor de virtualisatie hebben we gekozen voor Virtual Server 2005 van Microsoft. De voornaamste reden hiervoor is de eenvoud van gebruik van dit product. Binnen no time heb je een server up and running.

De beide domino 8.0.1 servers hebben beiden 1 gig geheugen en 2 HDD ( 10 gig en 100 gig ) tot hun beschikking.

Omdat we maar een publiek ip adres tot onze beschikking hebben hebben we een reverse proxy geimplementeerd met host header routing functionaliteit. Windows ISA server zou dit kunnen doen maar dat is wellicht een overkill voor de functionaliteit die wij willen. Uiteindelijk hebben we gekozen voor Puakma webbooster. Deze software is gratis als je het niet voor commerciele doeleinden wil gebruiken. Bovendien is het erg eenvoudig in gebruik en installatie en we krijgen er gratis gzip compressie techniek bij. Een perfect product en dus een aanrader. Zomaar een greep uit de functionaliteit die we krijgen:

  • Routing op basis van host header
  • Caching van statische content
  • Gzip compressie
  • Load balancing
  • Failover
  • SSL voor achterliggende domeinen dmv een wildcard certificaat.

Voor de gzip functionaliteit zijn we tegen een aantal issues aangelopen:

Het gzippen van xml ( text/xml ) gaat vaak niet goed. De browser handeld dit niet goed af. Ook de response van een webservice call is in xml en mag dus niet gegzipped worden. Met name Quickr met zijn Lotus Quickr connectoren heeft daar last van. Puakma Webbooster moet dus geconfigureerd worden zodat xml content niet gegzipped wordt.

Verder hadden we wat problemen met Quickr te draaien op een niet standaard Notes poort. Vanwege het feit dat we maar 1 ipadres tot onze beschikking hebben had ik de Virtuele Domino servers op twee niet standaard poorten laten lopen zodat de router NRPC verkeer naar de goede server kon routeren obv poort nummer ( portforwarding ).

Quickr werkt echter niet op een andere poort dan 1352. Hier is geen workaround voor en de enige oplossing is Quickr gebruik te laten maken van 1352.

Uiteindelijk hebben we nu dus een gevirtualiseerde omgeving met twee domino servers en een productie server met mail, sametime en applicaties.

Something old, something new...

11 Juli 2008. Anke, de dochter van m'n broer Jaap, is getrouwd!!

Wij hebben een hele bijzondere band met Anke. Voordat ze een vriendje had kwam ze veelvuldig langs, voor de gezelligheid of om te ondersteunen bij onze drie handenbindertjes. Vanwege die band waren we met z'n allen uitgenodigd om de hele dag aanwezig te zijn op haar bruiloft.

En zo zie je maar weer, het leven is een raar fenomeen, twee weken geleden een begrafenis van m'n vader en nu een bruiloft van m'n nicht. It's all in a month's work:-)

Anke en Frank vertrekken bij het ouderlijk huis.

P1020254

Transportation in style ( Corvette 1998 )

P1020266

Trotse papa en mama

P1020296

Trotse Broer en vriendin

P1020306

De oma's geven acte de presence. Chapeau!

P1020349

Mooie locatie ( Hierden, Kasteel de Essenburgh )

P1020337

Lieffffffff

P1020386

5 jul 2008

Vissen

We hebben een bewogen week achter de rug. Erg druk en veel emoties. Met name voor de jongens is het dan lekker om even iets anders te doen. Vandaag gaan we dus.......

VISSEN!

Gisteren hebben we maden, wormen en mais gehaald. Zonet hebben we de broodjes gesmeerd en het drinken klaargemaakt. Ik heb net gekeken waar we kunnen gaan vissen en ben uitgekomen op: het Larservaartbos, halverwege Harderwijk/Lelystad. Even kijken of we daar een mooie stek kunnen vinden. Alledrie de jongens zijn hyper en hebben er zin in.

Ik ben erg benieuwd.....