31 okt 2008

Tractatie

Rob is dus elf jaar geworden. Hij tracteerde op....appels met een chocolade saus!

 

P1150803

Major Crash

Afgelopen week maakte onze server een "Major Crash" mee.

Met geen mogelijkheid was de virtuele server weer te bewegen om te gaan werken. Uiteindelijk een clean install gedaan en erg bij geworden van alle backups die ik maak:-)

Al met al toch weer een dagje werk. Een en ander gebeurde na een windows 2003 update. Zou dat de oorzaak kunnen zijn?

26 okt 2008

Email adres wijziging

Gerdieneke heeft een email adres bij een provider die er mee stopt. Dat is lastig want iedereen kent haar email adres en weet haar daar op te bereiken.

Hoe moet je dat nu zo soepel mogelijk regelen?

Ik heb het volgende gedaan:

  • Een gmail account voor haar aangemaakt
  • Deze gmail account gebruikt ze dmv Outlook en de pop functionaliteit van Gmail
  • Een extra account in Outlook aangemaakt zodat ze nu mail op twee email adressen kan ontvangen
  • Een auto responder aangemaakt, bij de instellingen voor "regels", in Outlook zodat idereen die haar op haar oude adres mailt een bericht krijgt dat haar email adres gaat wijzigen.

Gedurende de komende twee maanden heeft ze nog twee email adressen en daarna kan ze door met het Gmail adres. Voor haarzelf heeft het geen consequenties in het gebruik en haar contactpersonen die regelmatig mailen worden automatisch genotificeert van het wijzigen van haar email adres.

18 okt 2008

Sync Lotus Domino calendar met Google calendar

Calendaring & Scheduling is in de huidige drukke maatschappij erg belangrijk geworden. Het bijhouden en afstemmen van ieders agenda is absoluut noodzakelijk geworden. Natuurlijk is het dan aan te raden om deze agenda digitaal bij te houden. Ieder mail pakket voorziet ook in dergelijke functionaliteit. Bijvoorbeeld Outlook, Lotus Notes en anderen kennen al jaren dzeze functionaliteit. Ook google kent deze functionaliteit met Google calendar. Een erg handige manier om je agenda met anderen te delen.

Wat ik echter vaak mis is de mogelijkheid je werk agenda te synchroniseren met je thuis agenda. Dus de mogelijkheid om het thuisfront op de hoogte te stellen van je werkzaamheden en je bezigheden.

Op het werk gebruik ik natuurlijk Lotus Domino. Het zou toch mooi zijn als ik de agenda daarvan zou kunnen synchroniseren met Google calendar.

Binnen Google calendar heb je de mogelijkheid extra kalenders aan te maken. Het is mijn bedoeling zo'n extra kalender te synchroniseren met Lots Domino.

Hiervoor heb ik een java proces geschreven die alle Lotus Domino calendar items vertaald in iCal formaat. Vervolgens maak ik gebruik van opensource software, GCaldaemon, om deze iCal te synchroniseren met Google.

Op dit moment ben ik aan het worstelen met recurrent events, maar dat gaat zeker werken.

Een mooi oplossing vind ik zelf:-)

NO MORE SWIMMING!!!

Vandaag is een heugelijk dag. Een dag om nooit te vergeten, een dag om blij te zijn.

Waarom?

OMDAT ONZE JONGSTE ZOON MARK VANDAAG ZIJN LAATSTE ZWEMDIPLOMA (C) GAAT HALEN!

En zo komt er een eind aan zes jaar lang iedere week naar het zwembad gaan om te zorgen dat de kinderen leren zwemmen. Eindelijk hebben ze hun diploma's. Weer een stapje in de goede richting. Nog even volhouden en ze kunnen op zichzelf gaan wonen.

Performance

Bij de ABNAMRO ben ik bezig met een proces management applicatie die in Lotus Domino gebouwd is.

Deze applicatie bestaat uit twee databases, een productie en een archief database. Met name het archief heeft een forse omvang: 22 Gig. 90% Van deze omvang wordt ingenomen door attachments.

De applicatie kent ongeveer 500 gebruikers, en er worden per dag een paar duizend transacties op de database gedaan.

De gebruikers bevinden zich door het hele land en zijn verdeeld in 5 regio's

De applicatie managed alle processen omtrend CCU en top MKB klanten. Aan de hand van de doorlooptijden van processen worden prestaties zichtbaar gemaakt en deze prestaties vormen de basis om afdelingen af te rekenen op hun funtioneren.

Nu wil het geval dat er veel klachten zijn met betrekking tot de performance van het systeem.

Een van mijn opdrachten is om deze performance te verbeteren. Hiervoor heb ik reeds de volgende stappen ondernomen:

  • De applicatie verhuisd naar twee nieuwe clustered servers.
  • "Load balancing" met behulp van een stukje javascript toegepast.
  • Applicatie functies herschreven zodat ze efficienter worden.
  • Het archief verkleind door oude documenten te verwijderen
  • Alle attachments in het archief gezipped
  • Views geoptimaliseerd
  • Controle uitgevoerd op collations
  • Network load balancing en failover in gang gezet

Toch zijn er nog steeds gebruikers die de performance als onvoldoende ervaren. Nadat ik zelf naar een van de regio's ben gegaan moet ik ze daar gelijk aan geven. Het gebruik van de applicatie is daar ook erg traag maar het hele netwerk is in de desbetreffende regio traag. Het openen van bijvoorbeeld nu.nl kan zomaar enkele sec. duren.

Blijkbaar hebben de gebruikers in de regio dus last van netwerk latency of een te kleine bandbreedte. Om het een en ander inzichtelijk te maken heb ik een stukje code geschreven en die via mail naar de gebruikers gestuurd. Deze code meet de netwerk Latency dmv het uitvoeren van een aantal pings op de twee domino servers. Het resultaat wordt vervolgens weer terug gestuurd naar mij zodat ik de informatie kan verwerken. Dit wil ik even een weekje volhouden en dan kijken wat er uit komt.

Iemand nog andere iedeeen om de performance te verbeteren??

10 okt 2008

Oktober

Eigenlijk is het best een mooie maand. De herfst is begonnen, de natuur laat mooie kleuren zien en last but not least: onze oudste zoon is geboren in oktober.

Dit jaar wordt hij 11, een hele kerel zowaar. Hij begint ook al een eigen mening te krijgen en is het niet altijd meer met me eens.

Ik weet, het is mijn eigen zoon en mijn oordeel zal niet objectief zijn maar......het is een geweldig joch! Hij is superstabiel en erg sociaal. Durft zijn eigen weg te gaan en laat zich nauwelijks beinvloeden door wat anderen van hem zeggen.

Vaak denk ik dat hij verder is dan ik. Hij geniet van het leven, gaat zijn eigen weg en veroordeelt niemand om zijn doen en laten en daarnaast is hij gevoelig en behulpzaam. In een paar woorden: een geweldige kerel. Ik ben vreselijk trots dat hij mijn zoon is!

9 okt 2008

Weer trainer!

Vorig jaar was ik trainer van onze zoon Rob. De Albatross E4 vergde veel van mijn tijd en ik besloot dit seizoen maar even aan mij voorbij te laten gaan.

De praktijk leert echter dat ik het mis, op het voetbal veld lopen en lekker bezig zijn met jongelui. Misschien had ik wel leraar moeten worden :-)

Maar goed, er is een oplossing.... ik ben trainer/leider geworden van de F6! Mark, onze jongste, is daar dit seizoen begonnen. Zaterdag onze eerste wedstrijd tegen de F4 van Columbia. Ben erg benieuwd wat het gaat worden.