31 jul 2009

Voor Oma

Vandaag is Oma in Wezep bij mijn broer en schoonzus.

De verwachting is dat ze wel even naar mijn blog kijken. Vandaar even alle foto’s tot nu toe bij picasa neergezet:

Zweden foto's

Wat kost dat nou?

Dit jaar ben ik eens aan het bijhouden wat een vakantie als deze kost. Gaat eigenlijk best hard die centen:-)

Voor de nieuwsgierigen:

Uitgaven

Overstroming

Gisteren was het drama weer alhier. Aan het eind van de dag begon het te regenen en eventjes regende het zelfs heel hard. Gelukkig is de vouwwagen helemaal waterdicht dus daar hoeven we ons geen zorgen over te maken. Wat echter minder mooi is is dat er water onder de tent doorstroomt! We stonden dus met onze voeten in het water.

P1210751

P1210752

30 jul 2009

Avonturentocht

In een druilerig Zweden hebben de jongens vandaag een avonturentocht!

Dus niet al te laat opstaan, ontbijten in de tent;

P1210735

 

en dan vol met spanning en zenuwen vertrekken. We zijn erg benieuwd hoe ze het gaan vinden.

P1210739

P1210744

Where are you?

Tja, voor de mensen die zich afvragen waar we zijn:

image

29 jul 2009

Outdoor life

Weer een mooie dag. Opgestaan en met Rob gaan vissen. Snoeken wil nog niet lukken. Wat echter wel lukt is feederen met mais en dan dikke brasems vangen, tenminste….onze buurman lukte dat:-)

Wij hadden minder geluk en hebben eigenlijk ook geen goede feeder hangel bij ons.

P1210677

Jeroen is inmiddels helemaal gek van kampvuren en zoekt de hele dag het bos af naar brandhout.

P1210681

Deze hobby hebben we vanmiddag gelijk gebruikt. We hebben een vuurtje gemaakt en daar bbq worstjes op geroosterd. Samen met een paar lekker broodjes was het heerlijk voor het middageten.

P1210702

28 jul 2009

Ons tweede huis staat er weer

Nou, een lange rit in Zweden, met onderweg veel regen, leverde om 19:00 uur toch het aankomen op Radastrand op. Inmiddels was het minder gaan regenen en het ontvangst was erg hartelijk.

Op ons tandvlees toen de vouwwagen half opgezet en doodmoe gaan slapen.

P1210619

P1210627

Vanochtend en vanmiddag hebben we ons tijdelijke huis geperfectioneerd. Inmiddels is het prachtig weer geworden en de jongens zwemmen al in het meer.

Nu, beter uitgeslapen, zien we ook pas de schoonheid van de omgeving en het plekje dat we toebedeelt hebben gekregen.

P1210637

P1210633

En nu; HET TIJDELIJKE HUISJE IS HELEMAAL WEER KLAAR!

P1210647

Met een prachtig uitzicht.

P1210646

26 jul 2009

Gniffel

Mijn Big Brother code werkt nog steeds:-)

image

Kopenhagen

We zijn op doorreis naar Zweden. Onderweg gestopt bij Kopenhagen om die stad ook eens gezien te hebben. We staan op een camping en deze camping had gelukkig nog Stuga’s beschikbaar. We hoeven dus niet de vouwwagen op te zetten maar kunnen relaxed in een blokhutje overnachten.

Na een heerlijke nachtrust hadden we vanochtend wat pech. De passat weigerde dienst. Hij deed helemaal niets meer. Bleek dat we de koelkast de hele nacht op de accu hadden laten lopen. Na wat gedoe uiteindelijk gestart mbv startkabels.

Daarna met de trein naar Kopenhagen. Was een mooie stad. Ik had er wel wat meer dagen willen rondlopen, maar voor de kids was 1 dag wel het hoogst haalbare.

SDC10825

24 jul 2009

Orthodontist

Rob heeft al zijn leven lang  een overbeet. Tot deze week behoefte dat geen interventie. Deze week kon hij, na twee jaar wachtlijst, echter terecht bij de orthodontist. Na een initieel onderzoek is het volgende reeds duidelijk: dat word een beugel en dat gaat een jaar of 4 duren.

Voor mij zaak om voor de zekerheid mijn ziektekosten verzekering te checken ( zijn we voldoende verzekerd? ). Voor Rob zaak om er in zijn hoofd vast aan te wennen.Tweede is inmiddels gebeurt, kan mij eigenlijk niet zoveel schelen; wat eten we?, eerste moet ik binnenkort nog doen.

21 jul 2009

Forellen

Vandaag hebben we een oppas issue voor de jongens. Om dat te ondervangen heb ik vrij genomen. Deze vrije dag gaan we als volgt besteden: VISSEN OP FOREL!

Vroeger, toen ik jong was, ben ik vaak met mijn vader wezen vissen op forel. Altijd in Vaassen bij het Smallert. Ik heb het altijd een beetje nepperig gevonden: je betaald, ze gooien er vis in en deze vis probeer je vervolgens er weer uit te vangen. Het klinkt en voelt als gekunsteld.

Toch is het voor de jongens wellicht leuk om een keer te doen. Forellen geven een mooie actie op de hengel, en het vangen ansich is leuk werk.

Lars, het vriendje van Rob gaat ook mee. Nu snel het een en ander verzamelen en bij elkaar zoeken en dan gaan we vanmiddag eens kijken wat het ons oplevert.

Toch maar niet

Nou de kogel is door de kerk. We gaan dit jaar toch niet naar Zwitserland:-(

De animo van Gerdien en de jongens is te klein en fam. en vrienden zijn niet in de gelegenheid om mee te gaan. We stellen het dus nog even weer uit. Jammer maar helaas, shit happens:-)

19 jul 2009

Update Bergfriede

Mijn broer en schoonzus kunnen niet mee naar Zwitserland. In die periode moet namelijk ook mijn nicht bevallen en ze willen dan liever in de buurt zijn. Heel begrijpelijk.

Nu denken we eraan om Gerdien haar ouders en mijn moeder mee te vragen, maar dan is er even een kwestie van vervoer. Vanmiddag gaan we naar de Krim, gaan we het even bespreken.

 

Als het nou allemaal niet door kan gaan dan stellen we het uit. Wellicht is het voorjaar ook wel een goed idee.

17 jul 2009

Bergfriede

Gisterenavond had ik een doldriest idee. Een en ander aangewakkerd door het chatten met Kees en Francien in Zwitserland. Het leek me namelijk leuk om weer eens live bij te kletsen.

Toen kwam het opeens tot me: waarom achterin augustus niet nog een weekendje naar Zwitserland? Gelijk maar even geïnformeerd naar de mogelijkheden van het huren van hun chalet op Rosswald, genaamd “Bergfriede”. Het chalet bleek beschikbaar te zijn en dus qua huisvesting zou het geregeld kunnen worden.

Het idee zou dan zijn om m’n broer en schoonzus mee te vragen. Lekker een weekendje wandelen en genieten van de mooie Zwitserse natuur.

Nu nog even kijken of ik nog twee dagen vrij kan nemen en hetzelfde geldt voor Gerdien. Dan kijken of m’n broer mee wil en voila, het is weer geregeld:-)

M’n broer zien we vanavond als we gaan eten bij “Heerlijckheyt Het Loo” in Apeldoorn. Kunnen we alles mooi even bespreken.

Wat een naar leven hebben we toch:-)

Dit zou het doel worden: “Bergfriede”

16 jul 2009

Vakantie in zweden

Nog maar 1,5 week te gaan en dan… VAKANTIE.

We gaan naar Zweden, best wel spannend na jarenlang Frankrijk als het vakantieland te hebben aanbeden. Op het internet kwam ik echter een vakantieverslag tegen van iemand die naar dezelfde plek is geweest. Geweldig, dat wil ik ook!!!!!

 

Familie vakantie in Zweden in Varmland en Dalsland.

Geschreven door Dick van Hattem

Monday 31 July 2006

Op 8 juli vertrok ik met mijn gezin naar Zweden. Dit keer niet naar Dalsland maar naar Varmland. Lees hieronder wat we daar allemaal beleefd hebben.....

Om 9 uur op vrijdagavond werd de Ford gestart en kon ik beginnen aan een ritje van 1200 kilometer naar Dalsland... Maar ik ging toch naar Varmland?? Ja, klopt, maar mijn boot had ik 3 weken daarvoor achter gelaten bij mijn grote visvriend Tommy. Die had als een kloek over mijn bootje gewaakt. In plaats van 2 keer de reis met boot achter mijn auto te maken hoefde dat nu dus niet. Met een lekker gangetje erin was ik de volgende morgen al op de plek van bestemming. De koffie stond klaar in huize Nerstrand en onder het genot van een bakkie en echte Zweedse koeken konden we een paar uurtjes bij praten.

Om een uur of 3 zijn we met zijn allen naar de beste pizzeria van Bengtsfors gegaan en daar hebben we heerlijk gesmuld.

Rond een uur of 4 namen we afscheid van Tommy en zijn gezin en knoopten we de boot achter de auto en reden verder naar Varmland.

2 uur later arriveerden we op de Radastrandcamping (www.radastrand.com) waar we hartelijk ontvangen werden door Paul en Trees van Alphen.

De camping van Paul en Trees.

Deze 2 Hollanders hebben 2 jaar terug het besluit genomen om hun zekere Nederlandse bestaan op te geven en het avontuur in Zweden te zoeken. Ze kwamen uit in het kleine plaatsje Rada (spreek uit “Rooada”) gelegen aan het prachtige Radasjon. Ze kochten daar een camping die relatief klein maar zeer gezellig is. Verwacht er geen disco met karaoke shows maar als je van rust en van leuke buitenbezigheden houd ben je hier aan het juiste adres.

Ruime plekken...

Het eerste wat ons opviel was de nieuwe stuga's waarin wij onze intrek konden nemen. Brandschoon en gloednieuw. Geen overbodige luxe maar alles om er een paar weken te verblijven is aanwezig. Er is voor 6 personen slaapplaats, en aangezien we met zijn vijven zijn was dat prima.

Ons tijdelijk onderkomen, nieuw, schoon en rust!

We hadden al snel de midgetgolfbaan ondekt waar we lekker een balletje konden slaan.

De minigolfbaan is ook nieuw en in trek bij jong en oud.

Een half uurtje later was het strand aan de beurt. De camping heeft echt een uniek strand. Het zand is er zeer fijn, het lijkt wel poedersuiker, de bodem loopt er zeer traag af zodat je op 100 meter uit de kant nog steeds veilig kunt lopen. Zeer veilig dus voor kinderen.

Het langzaam aflopende strand wat zeer veilig is voor de kleintjes.

Het doet bijna Caraibisch aan maar is gewoon in Zweden: het strand vanuit de boot.....

De broodjesservice is ook perfect. Er staat een oven op de camping waarin iedere morgen op bestelling verse pistoletjes worden gebakken. De wc gebouwen worden vele malen per dag schoongemaakt zodat je nooit een "frans toilet" zal tegenkomen. Ook de douches zijn altijd prima verzorgd.

Op het grote bord bij de receptie staat iedere dag aangegeven wat de activiteiten voor de komende dagen zijn. Ik zal hieronder proberen aan te geven wat er allemaal gedaan word om jong en oud een prima vakantie te laten beleven.

Gps navigatie tocht voor de jeugd. Kinderen gaan in kleine groepjes met een gps van Lowrance het bos in en moeten allerlei waypoints zien te vinden waar ze spullen moeten zien te vinden. De avond dat onze kinderen daar aan mee deden moesten ze spullen voor het kampvuur verzamelen. Dus een doosje lucifers, een doosje thee, een pak koffie, er moest hout gesprokkeld worden, een zak marsmallows enz......

Ieder groepje moest op andere plekken hun spullen zien te vinden. Na anderhalf uur werden ze naar een huisje in het bos geleid waar de leiding op hen zat te wachten. Na de pauze werd er nog even verder gespeurd en rond de klok van 11 uur kwamen de kinderen met prachtige verhalen weer de camping op in kleine groepjes.

In de "pauze" konden de gevonden voorwerpen gebruikt worden om een vuurtje te maken, thee en koffie te drinken en wat te eten. GPS tocht is leuk voor jong en oud. Ook de kano tochten zijn prima, sterker nog, ze zijn perfect. Met de auto word je naar een plek aan de rivier gebracht. Daar worden de kano’s te water gelaten en onder leiding van Hans, een student van het Cios die de omgeving op zijn duimpje kent, word er over prachtige riviertjes gevaren. Daarbij komt het zeer geregeld voor dat er bevers maar ook elanden of herten langs het water worden gezien. De tocht van 5 uur is zeer de moeite waard en iedereen komt er ook razend enthousiast van terug.

Om de paar dagen kan je met de eigenaar van de camping een vlottocht maken over het Radasjon met aangrenzende riviertjes. Vanaf het vlot kan gevist worden maar vaak ook kan er een bever gefotograveerd worden. Paul weet precies waar ze hun burchten hebben en vaart er makkelijk naar toe. Das nog geen garantie dat ze zich ook laten zien maar de kans is aanzienlijk.

Kans op een bever vanaf het vlot. Voor de mensen die zich zorgen maken over de extra kilootjes die er tijdens een Zweden vakantie aankomen is er een paar keer per week een Nordic Walking workshop. Onder leiding van een instructeur kan je daar werken aan je conditie en genieten van de prachtige omgeving. Voor de kinderen van 7 tot 12 jaar is er ook eens per week een verrassingtocht. Ze worden dan meegenomen naar een rustige plek aan het water waar ze een vuurtje kunnen bouwen, kunnen spelen, wat te drinken krijgen enz.... Iedere week weer enthousiaste verhalen en blije gezichten....

Voor de geoefende fietsers onder ons zijn er speciale mountainbike tochten in de bossen onder begeleiding van Hans. Gedurende 3 a 4 uur is het klimmen en dalen en zweten geblazen. Maar je komt wel op de mooiste plekjes en ziet wat van de omgeving.

Hier fietsen is prachtig, let rechts van de weg even op de eland.... In de middag is er op het mooie witte zandstrand van de camping voor de kinderen van 8 tot 12 jaar een vlotbouw middag. De kinderen leren hoe ze een vlot kunnen maken met wat touw, boomstammen en een paar olievaten.

In de avond kunnen ze daarna mee doen aan het spel ‘levend stratego’ Met een groep kinderen het bos in, iedereen heeft een rang en iemand heeft de vlag. Een avondvullend spel waarbij de kinderen rennend door het bos zich prima vermaken.

Wie lopen daar? Kapiteins? of zijn het spionnen?

Verder hebben we natuurlijk veel gedaan aan elanden spotten in de bossen. Om de avond gingen we over de grindpaden met de auto om te kijken of we een eland voor de camera konden krijgen. Dat is in totaal 14 keer gelukt. Soms zie je ze van veraf staan, maar soms ook pal naast de weg waarbij ze heel soms een tijdje blijven poseren. Gevolg: mooie plaatjes en video voor de thuisblijvers.

Eindelijk dichtbij en even goed voor de lens: een eland!

Elanden zijn gekke beesten, wandelend of fietsend zal je er niet snel een tegenkomen. Maar met de auto des te sneller. Ze zijn gewend aan het geluid van auto’s en schrikken er niet meer van. Een fietser of wandelaar zien ze als bedreigend en daardoor slaan ze veel sneller op de vlucht. Eenmaal een eland gezien? Dan gewoon in de auto blijven zitten met een draaiende motor. Uitstappen betekent heel vaak dat ze er direct vandoor gaan. Vanaf 1 oktober gaat het jachtseizoen open en dan worden er weer vele neergeschoten. Overigens is de elandenjacht een een hoop strenge regels gebonden. Als een moeder met jong samen voor de loop van een geweer verschijnen van een jager is er een bepaalde volgorde waaraan een jager zich dient te houden. Als je eerste de moeder afschiet dan zal het jong in de buurt blijven en ook kansloos zijn tegen de kogel van de jager. Door eerst het jong te schieten heeft de moeder nog een kans om te vluchten. Elanden met een “kapstok” op hun kop zijn zeldzaam, dat zijn de grote oude mannetjes. Als er een met een gewei voor de jager opduikt dan zal hij eerst moeten tellen hoeveel “takken” er op zijn kop zitten. Zijn dat er minder dan 6 dan mag er niet geschoten worden. Overigens zijn de bevers waar we in Nederland zo blij van worden omdat er een aantal uitgezet zijn in de Biesbosch maar ook in de flevopolder in Zweden ongewenst wild. Ze worden dan ook zonder pardon afgeschoten voor een lekkere warme bontmuts. Ze vernielen erg veel bomen langs de waterkant. Doordat hun tanden erg snel groeien moeten ze veel knagen. Ik heb zelf baaien gezien die als door een bom getroffen leken. Echt vele tientallen bomen in het water. Leuk als je er wilt vissen of een bootje aan je steiger hebt liggen............. Nee, bevers zijn mooie beesten om af en toe eens te zien maar ze slopen veel meer dan menigeen lief is. Verder zijn we natuurlijk een paar keer opsnoekenjacht geweest. Ik had mijn boot tenslotte niet voor niets bij me...............

De eerste morgen dat ik mijn boot trailerde was dat samen met Paul, de eigenaar van de camping. Ik had de dag ervoor al met jerkbaits en oppervlakte spul gevist en dat leverde niet echt veel op. Een enkel klein snoekje was het resultaat. Paul wilde een metersnoek zien dus besloot ik om te gaan trollen. De planers werden ingezet en binnen een uur was het 3 keer prijs. Eerst een tachtiger, toen een negentigers en toen op mijn handhengel een ontzettend sterke 105cm snoek. Dat beest gaf me de indruk een nieuwe pr aan de lijn te hebben zo sterk was ie. Ook het feit dat het op de immer grote snoek opleverende Strike Pro plug gebeurde deed me goed. De snoek nam een paar keer een run van rond de 25 meter.

Prachtig getekende 105cm.

Paul keek zijn ogen uit dat er uit “zijn” meer zulke mooie vissen kwamen. Aan het einde van de morgen nog even een paar kleintjes uit de rieten geplukt met de Rapalla Skitter walk en toen zat het er al weer op.

Paul met een leuke snoek die de Skitter Walk nam.

Het is tenslotte een familie vakantie en daar passen geen lange visdagen in. Een paar uurtjes op het water was mooi.

Een paar dagen later was het de beurt aan Eric om met me mee te gaan. Ook nu weer trollen maar de eerste uren compleet visloos. Dan maar ondiep geprobeerd langs de eindeloze rietkanten. Hier ook zeer weinig respons. Slechts 2 aanbeten van kleine snoekjes waarvan ik er eentje wist te verzilveren. Op de terugweg toch maar weer trollen en ineens waren ze even los. 4 aanbeten op rij, Eric ving een mooie tachtiger en ook ik pakte 2 snoeken.

Eric met een mooie tachtiger.

Deze maat op oppervlakte plugjes was pure pret.

Sandra met een trollend gevangen tachtiger.

In de middag een keer met Sandra het water op. Kinderen waren weer eens aan het zwemmen en druk met andere activiteiten. Werpend langs de kanten gebeurde er lange tijd niets. Prachtige plekken, ondiep, riet, waterplanten, alles leek te kloppen. Ik gooide op de automatische piloot mijn skitterwalk langs de planten toen ineens het water ontplofte..... Een behoorlijk grote snoek probeerde mijn rammelaar te pakken. Helaas miste hij. De snoek gaf het niet op en volgde....... tot 5 meter bij de boot vandaan. Toen zag ie mijn kop en bleef ie staan..... Ik gooide over hem heen en probeerde hem opnieuw te verleiden.... tik tik tik , tik tik tik, de snoek keerde om, zette aan, en BOEM............. weer mis........... wat een blinde!!!!!!!!!!! Gewoon 2 keer mis....De vis was rond de meter en dat is voor oppervlakte werk heel erg mooi om te zien. Later nog eens terug gegaan en daar vergreep ie zich even aan een Guusbait. Helaas bleef ie ook dit keer niet hangen. De volgende morgen nog een keer terug met een grote Fatso en ook nu liet het beest zich niet vangen. Wel jammer want het was echt een fraaie vis. Iedere sessie vingen we wel kleinere snoeken in de kanten met de oppervlakte plugjes wat gewoon een heerlijke manier van vissen is.

Het SALMO promotie team zat ook in Zweden....

Met de funband achter de boot was fun....

Na 2 weken van elanden kijken, lekker eten, spoorfietsen, zwemmen, wandelen, vissen, varen met een band achter de boot, een dagje waterpretpark in Sunne ( www.vattenpark.se ), het spoorwegmuseum in Hagfors, de Huskyfarm van een Duits echtpaar in Sunnemo, bbq’en, bijna iedere avond bij het kampvuur op de camping waar je lekker nog een worstje of een hamburgertje kon eten, was het tijd om naar huis te gaan. De berichten over de hittegolf in Nederland deden mij echter besluiten om nog langer in Zweden te blijven.

Spoor fietsen door de natuur is ook een leuke bezigheid.

De Huskyfarm was voor de kids een groot succes.

Dit was een heel apart exemplaar. 2 verschillende kleuren ogen.

Waterpret in Sunne.

Spannende glijbanen.

De enige echter liep op een park te wandelen....

Dus wilde ik ook even met hem op de foto......

Met 2 telefoontjes naar vriend Tommy in Dalsland was het gepiept. De huisjes op de camping hadden we graag nog wat langer tot onze beschikking gehad maar alles zat al volgeboekt. Dus zat er weinig anders op dan vertrekken en naar Dalsland te gaan waar Tommy een prachtig huis van een vismaat van hem aan ons wilde verhuren.

Ons huisje in Dalsland met prachtig uitzicht. In Dalsland natuurlijk nog een paar heerlijke dagen beleefd. Het vertrouwde eten bij Sicilia, de grote supermarkt, iedere avond de gezelligheid bij Tommy en zijn vrouw Annika die tot diep in de nacht duurde, zwemmen in de tuin van zijn prive strandje. Het was voor iedereen een vakantie om niet snel te vergeten. De laatste dag nog een paar uurtjes gevist en daar pakte Sven nog even een metertje mee. Aan een Spro Pike fighter die op 5 meter diepte door een groot meer werd gesleept werd een prachtige 102cm gevangen. Ook Sandra en ik pakten beide nog een paar snoeken en zo werd de laatste dag afgesloten. Sven met een meter. Ik moest het met minder doen...

De 18 dagen dat wij in Zweden waren is het prima weer geweest. Veel mensen denken dat het er altijd maar koud is. Maar niets is minder waar. De zomers zijn er veel stabieler dan bij ons. Het is er vaak rond de 25 graden. Soms ook wel boven de 30 maar zeer zelden onder de 20. De extreme hitte zoals we die de afgelopen weken in Nederland hadden kennen ze er niet. De wind en lucht zijn er wat droger zodat het nooit echt plakkerig aanvoelt.

Hieronder nog een paar fraaie plaatjes die ik links en rechts nam.....

Een libelle die vlak voor mijn lens kwam poseren.

Op de terugweg met de boot een opdringerige meeuw.

Een mooie plug met een minstens zo mooie zon.

Voor de mannen die ook een familie vakantie in Zweden willen: laat dit verhaal aan je meisje lezen en laat zien dat een familie vakantie met een paar uurtjes vissen prima samen gaan. Overtuig ze dat het weer niet slecht is maar in de regel aangenamer dan in Nederland, Zweden is ook niet echt duur. Op de camping waar wij verbleven kost een overnachting met stroom rond de 15 euro! Probeer voor die prijs in Spanje, Frankrijk, Nederland of Italie maar eens een plek te vinden van minimaal 100 vierkante meter.

En aan het einde van de dag is iedereen moe......

Hieronder nog wat nuttige tips, links en telefoonnummers.... www.radastrand.com is de site van de camping van Paul en Trees, mail word dagelijks gelezen, telefoon in het Nederland om plekken te bespreken.... 0046 563 60560 is het rechtstreekse nummer waarop de camping te bereiken is. www.vattenpark.se voor info over het juist nieuw geopende waterpretpark met een aantal zeer forse glijbanen in Sunnen die garant staan voor een dagje maximale waterpret.www.hagfors.se voor info over het plaatsje Hagfors met 13000 inwoners dat aan de overkant van het meer ligt.http://www.geocities.com/Athens/Acropolis/1290/Dutch/lesson1dutch.html is een online cursus Zweeds waar u behalve woordjes ook de uitspraak word geleerd. Door middel van korte geluidsfragmenten kunt u de juiste uitspraak horen van vele zinnen en woorden. De site is niet altijd online ivm datalimieten, maar blijven proberen levert zeker af en toe een nuttig bezoekje op.http://www.weather-forecast.com/locations/arjang2.1to3.shtml is de weersite van Arjang, een plaats precies op de grens van Dalsland en Varmland. Tot 6 dagen vooruit de weersvoorspellingen. http://www.top10fishing.com/templates/SAHTemplateCategory.aspx?id=4107 is de site van van Top10 fishing met het deel van Tommy zijn avonturen op zalm en snoek. http://www.kamera.bengtsfors.se/cgi-bin/push.html is een webcam welke in Bengtsfors bovenop het toeristenburo staat. Iedere dag online kijken hoe het weer is...... Volgend jaar ga ik weer die kant op. Ik ben inmiddels voor de 17e keer in Zweden geweest. Voor de kinderen was het de eerste keer maar ze weten nu al waar ze volgend jaar weer naar toe willen.... en ik pas me graag aan.... ZWEDEN, We will be back! Groetjes,

Dick, Sandra, Sven, Rosanne en Jessa.