Ons bedrijfje maakt roerige tijden door. Voor diegenen die het niet wisten:
We doen consultancy en implementatie met betrekking tot proces management. Dit alles verdeelt, tot heden, in twee technologien: Lotus Domino en Microsoft ( C# en .net ).
In deze roerige tijden is het belangrijk een gedegen infra stuctuur neer te zetten. Hiervoor hebben we de volgende servers in het leven geroepen:
Gehuurde windows 2003 server ( STRATO )
- Mail server ( Domino 8.0 )
- Sametime server
- Applicatie server ( Domino 8.0 )
- Subversion version control
Een eigen server met daarop een gevirtualiseerde Domino development omgeving (Domino 8.0.1) en een Quickr 8.1, (gevirtualiseerd) omgeving.
Het host OS draait op Win 2003 professional. Hiervoor is gekozen omdat deze versie van windows gebruik kan maken van de aanwezige 8 gig aan geheugen.
De guests OS'en draaien op Win 2003 standard.
Voor de virtualisatie hebben we gekozen voor Virtual Server 2005 van Microsoft. De voornaamste reden hiervoor is de eenvoud van gebruik van dit product. Binnen no time heb je een server up and running.
De beide domino 8.0.1 servers hebben beiden 1 gig geheugen en 2 HDD ( 10 gig en 100 gig ) tot hun beschikking.
Omdat we maar een publiek ip adres tot onze beschikking hebben hebben we een reverse proxy geimplementeerd met host header routing functionaliteit. Windows ISA server zou dit kunnen doen maar dat is wellicht een overkill voor de functionaliteit die wij willen. Uiteindelijk hebben we gekozen voor Puakma webbooster. Deze software is gratis als je het niet voor commerciele doeleinden wil gebruiken. Bovendien is het erg eenvoudig in gebruik en installatie en we krijgen er gratis gzip compressie techniek bij. Een perfect product en dus een aanrader. Zomaar een greep uit de functionaliteit die we krijgen:
- Routing op basis van host header
- Caching van statische content
- Gzip compressie
- Load balancing
- Failover
- SSL voor achterliggende domeinen dmv een wildcard certificaat.
Voor de gzip functionaliteit zijn we tegen een aantal issues aangelopen:
Het gzippen van xml ( text/xml ) gaat vaak niet goed. De browser handeld dit niet goed af. Ook de response van een webservice call is in xml en mag dus niet gegzipped worden. Met name Quickr met zijn Lotus Quickr connectoren heeft daar last van. Puakma Webbooster moet dus geconfigureerd worden zodat xml content niet gegzipped wordt.
Verder hadden we wat problemen met Quickr te draaien op een niet standaard Notes poort. Vanwege het feit dat we maar 1 ipadres tot onze beschikking hebben had ik de Virtuele Domino servers op twee niet standaard poorten laten lopen zodat de router NRPC verkeer naar de goede server kon routeren obv poort nummer ( portforwarding ).
Quickr werkt echter niet op een andere poort dan 1352. Hier is geen workaround voor en de enige oplossing is Quickr gebruik te laten maken van 1352.
Uiteindelijk hebben we nu dus een gevirtualiseerde omgeving met twee domino servers en een productie server met mail, sametime en applicaties.