28 jan 2009

Uit het leven gegrepen

Er was eens een Nederlands kanoteam...
Een Nederlands en een Japans bedrijf daagden elkaar uit in een jaarlijks te houden kanorace, met in iedere kano 8 kanoers.
Allebei de teams gingen oefenen en op de dag van de race waren beide teams op hun best.


De Japanners wonnen met een kilometer voorsprong!
Na de nederlaag was het moreel van het Nederlandse team tot een dieptepunt gedaald. Het management van het Nederlandse bedrijf besloot dat er volgend jaar gewonnen moest worden. Daarom werd er een projectgroep opgericht om de problemen te onderzoeken.

De projectgroep ontdekte, na veel onderzoek, dat bij het Japanse team 7 kanoers roeiden en 1 de instructies gaf... terwijl bij het Nederlandse team 7 kanoers de instructies gaven en 1 roeide...
In deze crisissituatie gaf het management van het Nederlandse bedrijf een duidelijk bewijs van hun leiderscapaciteiten: ze huurden meteen een adviesbureau in om de structuur van het Nederlandse kanoteam te onderzoeken.

Na veel maanden van hard werken, kwamen de experts tot de conclusie dat er in het Nederlandse kanoteam teveel mensen instructie gaven en te weinig mensen roeiden. Met behulp van het rapport van de experts werd besloten de structuur van het kanoteam te wijzigen.

De wijziging hield in dat er nu 4 kanoers instructies zouden geven, 2 kanoers toezicht zouden houden, 1 kanoer hoofd van de toezichthouders zou zijn en 1 kanoer zou roeien. Bovendien werden er maatregelen getroffen om die ene roeier te motiveren: "We moeten zijn werkgebied vergroten en hem meer verantwoordelijkheden geven."

Het jaar erna won het Japanse team met TWEE kilometer voorsprong!
Het Nederlandse bedrijf ontsloeg de roeier onmiddellijk, met als reden zijn slechte resultaten op het werk. Desondanks werd er een flinke bonus uitgekeerd aan de toezichthouders, voor de grote inzet die het kanoteam had getoond.


Het externe adviesbureau maakte een nieuwe analyse, waarin naar voren kwam dat de juiste tactiek was gekozen, dat de motivatie goed was, maar dat het materieel verbeterd moest worden.
Het Nederlandse bedrijf is nu bezig een nieuwe kano te ontwerpen.

(persoonlijk gejat:-))

1 opmerking:

Johann Geers zei

Geweldig, thx !